Közélet

2011.12.05. 21:43

Egy éve várják a pénzüket

Állami támogatás segítségével cserélte energiatakarékosra háztartási berendezéseit több száz család a majsai kistérségben, az önerőként megelőlegezett befizetéseket viszont egy éve hiába várják vissza az emberek.

Zsámbóki Dóra

Több mint négyszáz család pályázott még tavaly mosógépük és hűtőszekrényük energiatakarékos berendezésekre való lecserélésére Kiskunmajsán, Kömpöcön, Csólyospáloson, Jászszentlászlón és Szankon. A családonként 60, illetve 70 ezer forintos állami támogatáshoz 10 százaléknyi önerőt kellett megelőlegezniük, amely az elszámolás után 30 nappal szintén visszajár.

Kömpöc és Csólyospálos kivételével ezt úgy oldották meg, hogy az új mosógépre, illetve hűtőre vágyók a pályázatot benyújtó egyesületek és alapítványok felé befizették a 6, illetve 7 ezer forintos önrészt, melyet azok tovább utaltak a gépeket árusító üzleteknek. A berendezések meg is érkeztek még tavaly, év végén, de a befizetett önrészt azóta is várják vissza az emberek – tudtuk meg Fürtön Ferenc kiskunmajsai olvasónktól, aki a Majsa Alapítványon keresztül tudott részt venni a programban. 

Az alapítvány illetékese, Feketéné Molnár Erika kérdésünkre elmondta: tavaly a központi költségvetésből megkapták a 90 százaléknyi támogatást, a 10 százalékra viszont azóta is várnak, ezért nem tudják azt visszaadni azoknak a családoknak, akik megelőlegezték az önerőt.

– Az év elején elkezdődtek az elszámolások, már hónapokkal ezelőtt beadtunk minden szükséges dokumentumot – tájékoztatott Feketéné, aki hozzátette: időközben megszűnt az a minisztérium, amelyik a pályázatot kiírta. Hónapokig lógott az ügy a levegőben, majd a lebonyolítás átkerült az Energia Központ Nonprofit Kft.-hez – tovább lassítva a folyamatot, és kellemetlen helyzetbe kényszerítve így a segíteni vágyó szervezeteket, melyeket szinte naponta kérdőre vonnak az emberek, hogy mikor kapják vissza a pénzüket.  Az alapítványok, egyesületek vezetői – mint az megkereséseinkre minden esetben kiderült – folyamatosan érdeklődnek az Energia Központnál, hogy mikor utalják végre vissza az önerőként biztosított, az öt településen összességében több millió forintra rúgó összeget, de egyelőre csak annyit sikerült megtudniuk, hogy még nem.

Főként nyugdíjasok és nagycsaládosok érintettek

Megkerestük természetesen az üggyel kapcsolatban az Energia Központ Kft.-t, szerettük volna megtudni, hogy még karácsony előtt számíthatnak-e az emberek, az önkormányzatok a befizetett 10 százalékokra, illetve hogy mi akadályozza az elszámolást, a pályázat végső lezárását. Többszöri próbálkozásunkra csak azt közölték, hogy harmadik félnek nem adhatnak tájékoztatást. Úgy tudjuk egyébként, hogy országosan egymilliárd forintot osztottak szét ilyen célra, szervezetenként 10 millió forintra lehetett pályázni. A lehetőséggel a majsai kistérségben főként a nyugdíjasok és a nagycsaládosok éltek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!