Közélet

2011.12.29. 16:56

Áram nélkül a tizenhatgyermekes család

Ideiglenes villanyórájuk működési engedélye már többszörösen lejárt, ezért kell gyertyával világítania a 16 gyermekes családnak. Tóth Zoltánné úgy érzi: az ügy rendezésével kapcsolatban a sötétben tapogatóznak.

Zsámbóki Dóra

Múlt héten mutattuk be olvasóinknak a tizenhat gyermeket szült Tóth Zoltánné Idát és családját. Ott jártunkkor kiderült: a nagycsalád október óta nélkülözi az áramot.

A 41 éves, 21 éve gyesen lévő asszony kézzel mos gyermekeire, gyertyával világítanak, az ételt pedig a szomszédok hűtőibe hordják, hogy meg ne romoljon. Mint azt Idától megtudtuk: a szolgáltató azért kapcsolta ki náluk az áramot, mert egy 11 ezer forintos számla kifizetésével megcsúsztak. Ida azt mondja: sajnos ez nehéz anyagi körülményeik miatt már nem először fordult elő, de az elmúlt években, ha kifizették elmaradásukat a szolgáltató mindig rendben visszakapcsolta az áramot. Most azonban - noha a számlát már régen rendezték - hiába várják a szerelőt. Mint Ida kifejti: a szolgáltató szerint az ingatlan 2007 óta működő ideiglenes mérőórájával van a baj, azt ki kell cserélni.  

Felkerestük az üggyel kapcsolatban az áramszolgáltatót, ahol azt közölték velünk: az EDF DÉMÁSZ ideiglenes mérőóra működését legfeljebb egy évig engedélyezi, mert hosszú távon az üzemben tartásuk műszaki kockázatot jelent. Esetenként, az ügyfél iránti méltányosságból a társaság átmenetileg meghosszabbítja az ideiglenes mérőhely működését. Ez történt az elmúlt években a Tóth család esetében is.

– A végleges fogyasztásmérő elhelyezése az említett kockázat miatt az ügyfél érdeke is – áll a közleményben.  A szabványos mérőhely kialakításának költségét a konkrét vételezési körülmények ismeretében lehet megállapítani. A 16 gyermekes édesanya ezért fel is vette a kapcsolatot a szolgáltató helyi partnerével, hogy az megtervezze a hálózatot. A partner szerelő - mint Ida kérdésünkre elmondta - látatlanban azt mondta: 150 ezer forint körüli költséggel kell kalkulálnia a családnak, de azóta sem járt náluk. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Ida és gyermekei továbbra is várják, hogy legyen villany a házukban
[/caption]

– Nem értem, hogy miért engem köteleznek arra, hogy új órát szereltessek föl. Az ideiglenes órát annak idején azért rakták föl, mert amikor ide költöztünk jeleztem a szolgáltatónak, hogy a korábban felszerelt mérőóránk össze van törve. Az előttünk itt élő család feltehetően lopta az áramot. Ez után szerelték föl - 2007-ben - az ideiglenes órát. Én nem loptam, nem csaltam, de most rajtam fog csattanni az ostor a 16 gyerekkel – mondja Ida, aki hozzáteszi: pontosan tudni akarja, hogy mennyibe fog ez neki kerülni, mert számára egyáltalán nem mindegy, hogy mennyi pénzt kell összekuporgatnia.

Felkerestük a partner szerelőt is, akit Ida hiába vár hetek óta már. A szerelő érdeklődésünkre elmondta: ő akkor fog kiszállni a helyszínre, ha Idáék megrendelik a munkát, vagyis ha azt mondják, hogy ki tudják fizetni a 150 ezer forint körüli költséget. A szükséges munkálatoknak, az új mérőóra felszerelésének és a villany visszakapcsolásának pontos árát – mint a férfi elmondta – akkor tudja megmondani, ha már járt a helyszínen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!