Közélet

2011.11.17. 17:38

Vége lesz a fülsiketítő reklámoknak?

Idegesíti a tévéműsorok szüneteiben felharsanó reklámok őrült hangereje? Jó hírünk van: megindultak az első eljárások a kritikus hangerőugrások miatt.

baon.hu

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa elindította első vizsgálatait a túl hangos televíziós reklámok miatt – közölte a hatóság. A médiatörvény szerint idén január elsejétől a reklámok hangereje elméletileg nem lehet nagyobb a környező műsorszámok hangerejénél.

A törvény hatálybalépése után türelmi időt adott a tévécsatornáknak a Médiatanács, hogy a szolgáltatókat felkészítse a törvényi előírás betartására, és együttműködésre ösztönözze őket. „Az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján azonban egyértelművé vált, hogy a nyilvánosságra hozott adatok nem tartják vissza a médiaszolgáltatókat a normaszegések ismételt elkövetésétől” – áll az NMHH közleményében.

A hatóság ügyfélszolgálatára ugyanis folyamatosan érkeznek a túl hangos reklámokat kifogásoló panaszok: az idén már több mint hetven bejelentést tettek emiatt. Szeptemberben öt szolgáltatónál – az RTL Klub, a TV2, a Duna TV, Story TV és az MTV (m1) csatornáin – észlelték rendszeresen a kritikus hangerőugrásokat, ezért a hatóság megindította az első eljárásokat velük szemben. A Médiatanács a vizsgálat lefolytatása során határozatban dönt a szankciókról, amelyek a figyelmeztetéstől a pénzbírságig terjedhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!