Közélet

2011.11.30. 16:24

Születőben egy oktatási centrum

Jövő őszre Kiskőrösön megszülethet egy nagy evangélikus oktatási centrum.

Barta Zsolt

Az evangélikus egyház a nyár végén átvette az Árpád utcai óvodát Kiskőrösön. Jövőre a Petőfi Sándor Általános Iskola illetve a nagy költő nevét viselő középiksola is átkerülhet az egyház felügyelete alá a 15 ezer fős városban.

Domonyi László polgármester nem rég folytatott tárgyalásokat Gáncs Péterrel, a Magyar Evangélikus Egyház elnök-püspökével. Mint ismeretes a déli egyházmegye legnagyobb egyházi gyülekezete a kiskőrösi. A régi evangélikusi kiskőrösi  iskola helyére épült a Petőfi Sándor Általános Iskola, amelynek az átvételének a szándékát az óvodával egy időben jelezte az egyház.

A város azonban arról is tárgyalt, hogy a Petőfi Sándor Gimnáziumot is átadná, ha igényt tart rá az egyház. Ez ellen a püspök nem zárkózott el, nyilatkozta Domonyi László kiskőrösi polgármester. A város elöljárója szerint azért jó elképzelés átadni a középiskolát, mert a megváltozó új oktatási környzetben a gimnázium  hosszútávú jövője így biztosabb. Abban is bízik, hogy a környékbeli evangélikus illetve nem evangélikus szülők gyerekei becsábíthatóak az iskolákba.

A felmérések megkezdődtek, a feltételekről körülményekről most indulnak a tárgyalások. Sok idő nincs, mert a jövő tanévet már felekezeti iskolaként kellene kezdeni. A város is jól jár anyagilag. Jelenleg az iskolára és a középiskolára 100 milliónál is több pénzt áldoznak évente a költségvetésből. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Lupták György evangélikus lelkész a Petőfi Sándor Általános Iskola előtt
[/caption]

Lupták György evangélikus esperes-lelkész is megerősítette a polgármester szavait. Bár korábban kérdéses volt, hogy átveszi-e az egyház a középiskolát, mára azonban úgy tűnik, hogy akár az ősztől felekezeti lehet az intézmény.

Barta Zsolt Lupták György evangélikus lelkész a Petőfi Sándor Általános Iskola előtt -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!