Közélet

2011.11.13. 16:27

Megújul a katasztrófavédelem

Az Országgyűlés elfogadta a katasztrófák elleni védekezésről és a veszélyes anyagokról szóló törvényt. Ez azt is jelenti, hogy a katasztrófavédelmi rendszer teljes egészében meg fog újulni.

Szentirmay Tamás

Mi változik az új törvénnyel? – kérdeztük Szatmári Imrét, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatóját.
– A megyei és helyi védelmi bizottságok összetételében, a védekezési helyzetekben, az irányítás átvételének rendjében lesznek változások. Eddig a védekezést a településeken a polgármester irányította. Ez így is marad, de a kiemelten veszélyeztetett településeken egy úgynevezett közbiztonsági referens is segíti majd a munkát, akiket a katasztrófavédelem képez majd ki. Amennyiben a veszélyhelyzet olyan szintű, akkor a helyi védelmi bizottságban szakembereink veszik át az irányítást. Megyei szinten az eddigi megyei közgyűlés elnöke helyett a kormányhivatal megbízottja fogja irányítani a védelmi feladatokat. Az elnöki-helyettesi teendőket pedig honvédségi és katasztrófavédelmi szakemberek végzik majd.

– Mi a helyzet a veszélyes anyagok szállításával?
– A veszélyes üzemek ellenőrzésével kapcsolatos rendszer is meg változik. Iparbiztonsági felügyelőség jön létre, ami katasztrófavédelmen belül működik majd. Nem csak a veszélyes üzemeket fogják ellenőrizni, hanem a veszélyes anyagok vízi, közúti, vasúti és légi szállítását is.

– A tűzvédelmi rendszer is átalakul?
– A hivatásos tűzoltóságok állami kezelésbe kerülnek január elsejétől. Megyénkben hat hivatásos tűzoltóság működik: Kecskeméten, Kiskunhalason, Kiskőrösön, Baján, Kiskunfélegyházán és Kalocsán. Ők továbbra is dolgozni fognak, változatlan létszámmal, változatlan technikai eszközökkel, csak állami irányítás alatt.

Az önkéntes köztestületi tűzoltóságok, amelyekből kilenc van megyénkben - Tiszakécske, Kerekegyháza, Lajosmizse, Szabadszállás, Kunszentmiklós, Kecel, Soltvadkert, Jánoshalma és Bácsalmás - önkormányzati tűzoltókká válnak, gyakorlatilag önkormányzati fenntartású intézmények lesznek. Természetesen szakmailag továbbra is felügyelni fogjuk a munkájukat. A jogalkotók szándéka, hogy az önkéntes mozgalmat tovább erősítsük. Harminchárom olyan egyesületünk van, amely tűzoltási és hagyományőrzési feladatokat lát el a megyében. Ebből tizenhét kötött eddig együttműködési megállapodást vagy a hivatásos, vagy az önkéntes tűzoltósággal, a tűzoltási feladatok ellátására.

– Az önök hatáskörébe tartozik a polgárvédelem is.
– A polgárvédelmi rész is változóban van. Eddig kötelezettség útján jelöltük ki a polgárvédelmi szervezetekbe az állampolgárokat, most lehetőség lesz arra is, hogy önkéntesek is jelentkezzenek a feladatrendszerbe. Bács-Kiskun megyében több mentő szervezet működik. Ezeket az egyesületeket szeretnénk igénybe venni önkéntes polgárvédelmi feladatok ellátására. Amennyiben alkalmasak rá, akkor kiváltanánk velük a köteles szervezeteket.

– Milyen változásokra lehet még számítani?
– Egy új elem is megjelenik a törvényben, az úgynevezett katasztrófavédelmi hozzájárulás. Olyan cégek, akik veszélyes anyagokat tárolnak, használnak fel, vagy gyártanak, az éves árbevételük 0,1 százalékát kötelesek befizetni katasztrófavédelmi hozzájárulásra. Anyagi, gazdasági és személyi kötelezettséget is elő lehet írni bármelyik szervezet részére, de ez csak rendkívüli esetben lehetséges – nyilatkozta Szatmári Imre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!