Közélet

2011.11.06. 23:06

Leszerelik a játékgépeket

A kiskocsmákból eltűntek, a nagyobb játéktermekben csak mutatóba maradtak pénznyerő automaták a drasztikus adóemelés nyomán. Játékosból nem lett kevesebb, ellenben sokan vesztették el munkahelyüket.

Popovics Zsuzsanna

Bács-Kiskunból is sorra adták le a pénznyerő automaták engedélyeit Kecskeméten az illetékes hivatalnál. Az ötszörösére emelt gépenkénti játékadó miatt számolják fel tulajdonosaik az eddig működtetett gépeket, melyek nagyrésze most egyelőre raktárba kerül. November 1-jével lépett életbe a szerencsejáték-törvény módosítása: egy gép után félmillió forintot, valamint a negyedéves játékbevétel 900 ezer forint feletti részének 20 százalékát kell játékadóként befizetni. 

– Országszerte 270 gépünk működött, ebből hatvan maradt, a többit leszereltük – magyarázza egy megyénkbeli szerencsejáték-szervező cég tulajdonosa. – November elsejével 30 munkavállalót kényszerültünk elbocsátani, mivel a gépek fenntartásának költségei olyan mértékben megugrottak, hogy nem futja az emberek munkabérére, a járulékokra.  „Üzemen kívül, elvitelre” – olvasható a felirat az egyik letakart rulettasztalon a kecskeméti Kánaán Casinóban. A teremben 35 játékhely maradt a 65-ből, 27 gép plusz egy nyolcszemélyes asztal – tudtuk meg a tulajdonostól, aki azt sem tartja kizártnak, hogy egy hónapon belül végleg bezárja a kaszinót. 

Játékosból viszont nem lett kevesebb, olyanok is betérnek a még működő játéktermekbe, akik korábban a kocsmákban, presszókban lévő gépeken játszottak. – Tőlünk két embert küldtek el a hónap elején, aki maradt, az is stresszben van, hogy meddig lesz még munkahelye – meséli egy játékterem alkalmazottja. – Évek óta itt dolgozom, abban reménykedem, hogy ahogy a gazdasági válság után sem csappant a forgalom, talán ezt az időszakot is sikerül kihúzni valahogy. 

A Magyar Szerencsejáték Szövetség (MSzSz) szerint elég lett volna elhalasztani az adóemelést a jövő év végéig, mert akkorra válik lehetővé a szerver alapú üzemeltetés. A jövőben a rendszer játékprogramja a központi szerveren egy zárt, ellenőrzött rendszeren működik majd, a hozzá csatlakozott automaták pedig a játéktermekben és kaszinókban találhatók. A játékadót ebben az esetben 33 százalékban határozták meg, ami az érintettek szerint teljesíthető. Az engedélyüket leadók közül többen elmondták: az intézkedés nyomán az államnak nem hogy több, hanem kevesebb játékadó-bevétele lesz.  [caption id="" align="aligncenter" width="334"] A székek még a szokott helyükön, de a legtöbb előtt nincs már játékgép
[/caption]

Országosan a piacon működő 24 ezer nyerőgépből 17 ezret adnak vissza az üzemeltetők, és 30 ezer ember válik munkanélkülivé – jelentette be a MSzSz. A nyerőgépeket üzemeltető vállalkozásokat tömörítő szövetség szerint tavasszal életbe lépő dupla adó hatására újabb gépleadási hullám várható, és ötezer gépnél aligha marad több a piacon. Az iparág korábban évi 70 milliárd forintot fizetett a költségvetésbe adók és járulékok formájában, és hatvanezer embert foglalkoztatott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!