Közélet

2011.11.21. 22:58

Korán lefújták a véradást

Országos riasztási gyakorlatot tartott tegnap a katasztrófavédelem. A meghirdetett lakossági véradást délelőtt lefújták.

Popovics Zsuzsanna

„A Középső Peremvidéken ismeretlen okok miatt lezuhant az Oberon mesterséges hold, súlyos károk jelentkeztek” – hallhatták tegnap országszerte a rádióhallgatók, tévénézők. Ez is része volt a mozgósítási gyakorlatnak, mely során fiktív katasztrófahelyzetet állított be a média. Tényleges óvintézkedések bevezetésére nem került sor, de készenlétbe helyezték a védelmi igazgatás teljes rendszerét, továbbá este hat órakor tesztelték az ország mintegy 2500 légvédelmi szirénáját. A 18–60 év közötti lakosságot tényleges, önkéntes véradásra hívták az Országos Vérellátó Szolgálat közreműködésével. A katasztrófa-elhárításban részt vevő hivatásosok mellett a polgári védelmet is mozgósították, megyénkben összesen 848 főt, 58 településen.

Kecskeméten délután öt órára a Polgármesteri Hivatalban jelent meg a 24 fős parancsnoki állomány, továbbá plusz 12 szirénakezelő. – Éles helyzetben is hasonlóképen működne a riasztás: a kezelők a városházán megkapnák a kulcsokat, az eligazítást, hogy katasztrófa- vagy légi riasztásról van-e szó, és tennék a dolgukat – tájékoztatott Kis-Juhász Zsolt. A Kecskeméti Polgári Védelem Kirendeltségének munkatársa képzést is tartott a megjelenteknek az idén márciusban kiadott mozgósítási szabályzatról.

Megyénkben három helyszínen: Kecskeméten, Kiskunhalason és Harkakötönyben adhattak vért a vérellátó szolgálat felhívására. Délelőtt 10.30-kor újabb közlemény hangzott el a közszolgálati médiumokban, illetve a gyakorlathoz csatlakozott kereskedelmi rádiókban, televíziókban. „Mindenkinek megköszönjük a részvételét, de jelenleg további véradóra nincs szükség. Kérjük a mai napon többen ne menjenek vért adni”. 

A véradók ezt olyannyira komolyan vették, hogy még az egyéb célból behívott donorok sem jelentek meg a véradó helyeken. – Ez egy sajnálatos áthallás volt, a közlemény ugyanis csak arra a harminc helyszínre vonatkozott, ahol Országos Vérellátó Szolgálat közreműködésével meghirdettük a katasztrófatisztáshoz kapcsolódó véradást – közölte lapunk megkeresésére az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtóosztálya. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] A kecskeméti vérellátó központban összesen tizenhárman adtak vért
[/caption]

– A bejelentést követően a Vöröskereszt is jelezte, hogy elmaradtak a kiértesített véradók. A Kecskeméti Területi Vérellátó adatai szerint a két kiszállásos helyszínen összesen 12 önkéntes adott vért a katasztrófavédelem felhívására, a kecskeméti állomáson 13. Ott is megerősítették: miután elhangzott a médiában, hogy ne menjenek többen vért adni, a külső helyszíneken azok is elmaradtak, akiket a gyakorlattól függetlenül a vérellátó szolgálat hívott be donornak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!