Közélet

2011.11.10. 17:57

Kóbor ebek, gazos porták

Állítólag nyugtalanítóan elszaporodtak a kóborló kutyák Szabadszálláson. Megrémítik a kisgyerekeket, nyílt utcán kergetik a bicikliseket.

Miklay Jenő

– A gazdátlanul csavargó ebek könnyen okozhatnak balesetet a forgalmasabb utcákon, a városközpontban. Némely családi házas portán ugyanis szabadon tartják a házőrzőket, ráadásul a kaput még éjszakára sem csukják be, az elcsavargó állatok megkergetik a kisgyerekeket, kerékpárosokat. Napi probléma nálunk az is, hogy sokan póráz, szájkosár nélkül sétáltatják kutyáikat. A városháza nem tesz semmit az ilyen esetek elhárítására. Vajon egy komolyabb baleset kell ahhoz, hogy végre intézkedjenek? – tette fel a kérdést Németh László a Báthori utcából. 

A város jegyzője, Storchné Somogyi Eszter azt mondja: valóban vannak problémák a kutyatartással, de szerinte talán nem olyan súlyos a helyzet Szabadszálláson, mint ahogyan azt olvasónk lefestette. 

– Jelenleg a kóborló kutyák befogásával egy közhasznú foglalkoztatási formában alkalmazunk egy embert. Lakossági bejelentésre minden esetben intézkedik a befogásról. Ennél több szolgáltatásra nincs módunk, sajnos állandó gyepmesteri szolgálat finanszírozását nem engedheti meg magának az önkormányzat. Úgy gondolom, alkalmazottunk rendesen ellátja feladatát, a telepen jelenleg is közel húsz kutya várja gazdáját, hogy kiváltsák őket. Egyébként az ebtartásra vonatkozóan nálunk is él rendelet. Idén két esetben indítottunk eljárást azok ellen, akik nem tartották be a szabályt – mondta el Storchné Somogyi Eszter. 

Kiderült: Németh László a környezeti rendtartással sincs megelégedve lakóhelyén.  – Nálunk minden évben tartanak úgynevezett környezetvédelmi ellenőrzést, hogy felszámoltassák a parlagfüvet és más gyomokat a gondozatlan telkeken. Mégis több porta évek óta rendezetlen marad, senki nem veszi azt észre. A Bem, a Bethlen, a Bercsényi utcából mondhatok több ilyen rossz példát. Jelentettem a városházán, de úgy vettem észre: nem akarnak ezzel foglalkozni. 

– Szükséges az elején tisztáznunk: az önkormányzat nem rendelt el környezetvédelmi ellenőrzést a város területére, nincs rá apparátusunk. Természetesen attól még érvényt szerzünk az idevonatkozó helyi rendeletnek. Elsősorban lakossági bejelentések nyomán történik intézkedés az elhanyagolt, gyomos udvarok, telkek esetében is. Idén közel 30 felszólítást küldtünk ki, egy esetben pedig szabálysértési bírságra került sor a környezetvédelmi szabályok megszegéséért – tájékoztatott Storchné Somogyi Eszter.

<!-- Kóbor ebek, gazos porták Állítólag nyugtalanítóan elszaporodtak a kóborló kutyák Szabadszálláson. Megrémítik a kisgyerekeket, nyílt utcán kergetik a bicikliseket. Miklay Jenő Szabadon kóborolnak a kutyák a szabadszállási utcákon illusztráció -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!