Közélet

2011.11.10. 17:28

Elszaporodtak a bomló állattetemek a temetőben

Tegnap lakat került a református új temető és a katolikus sírkert kiskapuira. A döntést a kényszer szülte: így próbálják meg elejét venni a temetőkben tapasztalt lopásoknak és az illegális szemétlerakásnak.

Zsámbóki Dóra

Keresztet vethetnek a kiskunhalasi sírkertek látogatói a kényelemre: tegnap lelakatolták a könnyebb megközelíthetőség érdekében nyitva lévő oldalsó bejáratokat a temetőkben. Kiss Sándorné, a temetőket üzemeltető cég vezetője azt mondja: az elmúlt időszakban óriási mértéket öltött az illegális szemétlerakás a sírkertekben, és a temetői lopások is rendkívüli módon elszaporodtak. Ezek az esetek általában nyitvatartási időn túl történnek, ezért próbálnak meg a kiskapuk bezárásával védekezni. – Legutóbb két zsákot találtunk, az egyikben kacsa- és libatetemek, a másikban szintén már oszlásnak indult húsok és döglött tyúkok voltak – meséli Kissné. 

A dögöket – mint megtudjuk –  felelőtlen gazdáik gyakran az elszáradt növények összegyűjtésére kihelyezett hálós konténerekbe rakják, amelyeket a temető gondozóinak kézzel kell kiüríteniük. De – mint kiderül – van, aki még ennél is sokkal kényelmesebb, és el sem megy a konténerekig: egyszerűen csak áthajítja a tetemeket a kerítésen. – Amikor nyírjuk a füvet, és beleakad a gép ezekbe a dögökbe, az nagyon kellemetlen – teszi hozzá a cégvezető. A sírkertekben dolgozók találtak már eldobott kutya- és macskatetemeket is.  Megdöbbentő módon az egyik „szerető gazdi” az egyik kiskapu mellett hantolta el – a feltételezések szerint – házi kedvencét, melynek sírjára rendszeresen virágot is visz. Az üzemeltető – mint mondja – hiába számolná fel a négylábú sírját, a tetemmel nem tudna mit kezdeni. 

Az aprójószágon kívül a háztartási hulladékot is előszeretettel helyezik a lakosok „végső nyugalomra” a temetőben: sok más mellett paplanokkal és dunyhákkal tömik tele a konténereket. Mint azt Kissnétől megtudjuk: míg a szemetelés általában a katolikus temetőben jellemző, addig a református sírkertből folyamatosan ellopnak minden mozdíthatót a sírokról. Halottak napja után például a kiskapu melletti út mentén lévő sorról az összes selyemvirágot elvitték. A temetőt üzemeltető cég az elmúlt időszakban már nagyon ügyel arra is, hogy szelektíven gyűjtsék a sírkertekben a hulladékot, a mécseseknek kihelyezett zsákoknak viszont rendszeresen lábuk kél. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] A legtöbben lelkiismeretesen gondozzák szeretteik nyughelyét, egyesek azonban az éj leple alatt szemétlerakónak használják a katolikus sírkertet
[/caption]

A kiskapuk megszüntetésén túl a bejáratok nagykapuit is becsukják hétköznaponként, hogy minimalizálják a gépjárműforgalmat a temetőkben. Noha a behajtás most is szigorú feltételekhez kötött, ezeket általában felülírják a kényelmi szempontok. Az idősek és a mozgáskorlátozottak továbbra is behajthatnak szombatonként. – Sajnos sokszor előfordul, hogy úgy elállják az autók az utat, hogy nem tud bemenni a konténeres autó a hulladékért. De arra is van példa, hogy a temetési menetbe hajtanak a fiatalok, és dudálnak, hogy a gyászolók menjenek félre – sorolja a kulturált viselkedés hiányának jeleit Kiss Sándorné. A katolikus temetőt a jövőben kizárólag a Berzsenyi, illetve a Bimbó utca felől, a református sírkertet pedig a Kopolyai út felől lehet megközelíteni mindennap 8-tól 16 óráig. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!