Közélet

2011.11.08. 14:59

Csak óvatosan az akciókkal!

Közeleg a karácsony, az üzletek akciókkal bombázzák a gyanútlan vásárlót. Nem árt azonban a kihagyhatatlannak tűnő ajánlatok mögé nézni – figyelmeztet a fogyasztóvédelem – jelentős részük ugyanis átverés.

baon.hu

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége ez év július 1-je és szeptember 30-a között kiemelt figyelmet fordított az áruházláncok ellenőrzésére, különös tekintettel az akciókra. Az árfeltüntetés és az árfelszámítás átfogó vizsgálata során az áruházláncokhoz tartozó üzletek több mint 40 %-ában tártak fel jogsértést ebben a három hónapban, ezekben az esetekben előreláthatóan több mint 13 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabnak ki. Elgondolkodtató, hogy a vizsgált időszakban minden harmadik vásárlásnál többletszámolást tapasztaltak, és minden tizedik termék megvásárlásakor kárt szenvedett a vevő.

A felügyelőség közleményében a „kihagyhatatlan” akciók mögött rejlő veszélyekre hívja fel a lakosság figyelmét. Egyre kifinomultabb trükkökkel igyekeznek ugyanis vásárlásra bírni az embereket. Ilyenek például az„egyet fizet kettőt kap”, „két termék mellé ajándékot kap”, illetve a „termék egy bizonyos része ajándék” típusú kedvezmények. Ugyanakkor előfordulnak ettől bonyolultabb konstrukciókban kiírt akciók is, amelyek esetében alaposan utána kell(ene) számolni annak, valóban kedvezményes-e az így kikalkulált ár.

A Fogyasztóvédelmi Felügyelőség tapasztalatai alapján az ilyen akciók jelentős része megtéveszti a vevőket. Sok esetben egyszerűen azért, mert nem a meghirdetett áron számítják fel az árut. Ugyanakkor gyakran előfordult, hogy a meghirdetett kedvezmények valótlant állítanak az ajándék, illetve az akció egyéb feltételeiről.

Mindezek miatt a felügyelőség folytatja az akciókat, a közelgő ünnepekre való tekintettel a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal szakigazgatási szervei közös erővel lépnek fel a fogyasztók vagyoni védelmében.

baon.hu -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!