Közélet

2011.11.22. 14:47

Anett szőrén üli meg a lovat

Férfiakat megszégyenítően üli meg nyereg nélkül a lovát a 21 éves tiszaalpári Bársony Anett.

Szentirmay Tamás

Anett már hároméves korában elhatározta, hogy lovakkal kíván foglalkozni. Egy idő óta mindennap a négylábú barátai között él. A családjában senkinek sem volt lova, ő viszont minden szabadidejét a szomszédban lévő lovak között töltötte. A szüleitől tízéves korában kapta meg az első lovát.

– Nekem a lóval való foglalkozás szárnyakat ad és szabadságot, mert a ló az ember legjobb barátja – mondja Anett. Az első csikóm nagyon vad volt, nem tudtam bánni vele, talán azért, mert még kicsi voltam hozzá. Azt követően viszont egy sodrott ló indította el bennem azt, hogy a lovak mellett fogom eltölteni az életem. Azután jött Csinos a maga izgágaságával. Ennek már tíz éve. Édesapám akkor azt mondta, hogy vagy megszeretem, vagy nem lesz több lovam. Elkezdtem vele foglalkozni, és igazi barátok lettünk. Csinos után jött Milli, majd Szikra, a többiek már itt születtek nálunk. Millivel akkor nőttünk egymáshoz, amikor elmentem vele lovagolni. Nem volt nyergem, zablám, csak egy kötőfék. Egy külterületi részen megtámadott egy hatalmas kutya, elkapta a bokámat, és lerántott a lóról. Ahogy ugrott volna rám, Milli egy hatalmasat rúgott a támadó kutyába. Nem engedte, hogy hozzám férkőzzön, pedig már az ő lábát is megharapta. Végül sikerült elmenekülnünk. Hálával tartozom neki, hogy nem lett semmi bajom.

– Lovak betanításával is foglalkozik. Mennyire nehéz feladat ez?
– Nem minden ló egyforma, nem szabad félni tőlük, mert azt észreveszik. A hajlamtól is függ az, hogy mennyi időbe kerül betanítani őket. Az egyszerűbb dolgokat egy-két nap alatt megtanulják. Most öt lovam és egy szamaram van. Csinos a legöregebb, az ő csikója Jázmin és Csipke. Milli egy póniló, Szikra pedig arab félvér. Rá kell érezni arra, hogy egy lóval mit lehet elvégeztetni. Nézéssel, mozdulatokkal sok mindenre meg lehet tanítani őket. A lelkükbe kell látni. Csipke még csak négy hónapos, de már lefekszik, ha arra kérem. Nem fél az emberektől, bújik, mint a többiek.

– Több szüreti felvonulás alkalmával láttam már azt, hogy ágaskodik a lovával.
– Négy év óta csináljuk ezt Csinossal. Először nem tudtam azt, hogy van benne ilyen hajlam, de sikerült rájönnöm. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Anettnek a lóval való foglalkozás szárnyakat ad és szabadságot
[/caption]

– Legtöbbször nyereg nélkül üli meg a lovakat. Miért?
– Nekem az a természetes. Úgy vagyok vele, hogy nyeregben bárki meg tudja ülni, de szőrén az igazi. Belovagolni is mindig szőrén szoktam, sokkal közvetlenebb, nincs közöttünk egy tárgy. Sokszor leestem már lóról, ez benne van, de különösebb bajom szerencsére nem történt.

– Minek tartja magát, lovásznak, csikóslánynak, vagy hajtónak, mert már fogatversenyeken is indult.
– Lovakkal beszélő embernek, aki segíteni akar nekik és az embereknek is. Kapocsnak érzem magam a kettő között. Kommunikálásra törekszem. A lovat nem sporteszköznek, hanem igazi barátnak tekintem.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] „Négy éve csináljuk ezt Csinossal”
[/caption]

– Mennyire elfogadott az, hogy egy nő szőrén üli meg a lovat?
– Magyarországon ennek nem tulajdonítanak nagy jelentőséget, külföldön viszont úgy néznek ránk, mint egy istenre. Hatalmas dolognak tartják. Tiszaalpáron már öt olyan lány van, akikkel együtt lovagolunk. Nagyon jó kapcsolatot alakítottunk ki egymással, szinte testvérként szeretjük egymást.

– Kiskunfélegyházán jár iskolába. Milyen szakra?
– Vidékfejlesztő és mezőgazdasági technikusi végzettségem van, jelenleg pedig lovász szakra járok, majd pedig szeretném letenni a lovas túravezetői szakot is. Lovakat és embereket szeretnék tanítani, de bemutatókat is szívesen tartok. Többen is kerestek már, hogy tartsak bemutatókat, főleg külföldről, de én magyarnak tartom magam, itthon akarom megmutatni először a tudásomat – mondta Bársony Anett.

Szentirmay Tamás Anettnek a lóval való foglalkozás szárnyakat ad és szabadságot „Négy éve csináljuk ezt Csinossal” -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!