Közélet

2011.11.08. 17:16

Abszurdum: rokkant, mégsem kap parkolókártyát

Július óta orvosi szakvélemény szükséges a mozgáskorlátozott személyek parkolási igazolásának igényléséhez. Kecskeméten tucatszám állít ki ilyet a rehabilitációs hivatal, Kiskunhalason elküldik az érdeklődőket.

Popovics Zsuzsanna

Sári János bajai olvasónkat nemrég rokkanttá nyilvánították. Mozgásában korlátozott, ezért szeretett volna parkolási igazolást igényelni. A bajai okmányirodán megtudta: júliustól a háziorvosi igazolásokat nem, csak a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal Kiskunhalasi Kirendeltsége (NRSZH) által kiadott orvosi szakvéleményeket fogadják el a kártyaigénylőktől.

– Telefonon szerettem volna időpontot egyeztetni a halasi kirendeltségen. Meglepetésemre közölték, hogy hallottak a változásról, de még nem kaptak utasítást a szakvélemények kiadására, így nem is állítanak ki ilyet – jelezte problémáját olvasónk.

Az NRSZH kiskunhalasi kirendeltségén közölték: hivatalosan nem nyilatkozhatnak. Ellenben azt megerősítették, hogy hetente 5-6 érdeklődő telefont kapnak, de felvilágosítással nem tudnak szolgálni, mivel nincs utasításuk az eljárási rend tekintetében. Bács-Kiskun megyében Kecskeméten működik még egy NRSZH-kirendeltség. Ott is csak nem hivatalos tájékoztatást kaptunk, miszerint havonta 30-40 igazolást állítanak ki súlyos fogyatékosságról, amit az Államkincstár rendel tőlük, az igénylő személlyel nem is találkoznak orvosaik.
Az NRSZH budapesti főigazgatóságán sem nyilatkoztak megkeresésünkre, átirányítottak a Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz.

Ennek szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága levélben közölte: parkolási igazolványra a fogyatékos személyeknek pontosan meghatározott köre jogosult (nem csak a mozgáskorlátozottak), nevezetesen, akik állapotuk miatt tömegközlekedési eszközt önerőből igénybe venni nem képesek, illetve ez számukra aránytalan megterhelést jelent. Egy idei kormányrendelet július 1-jétől hatályon kívül helyezte a parkolási igazolványok igényléséhez elfogadható szakvélemények közül a háziorvos által kiállított igazolást – közismert nevén a „hétpontos igazolást”, amivel egyidejűleg megszűnt a korábban II. fokon – felülvizsgálati jogkörben – eljáró NRSZH hatásköre. 

– A rehabilitációs hivatal a súlyos fogyatékosság minősítésének és felülvizsgálatának, valamint a fogyatékossági támogatás, illetve a magasabb összegű családi pótlék igénylése esetén rendelkezik jogcímmel a vizsgálatok elvégzésére, illetve parkolási igazolványok igénylésére is csak e jogcímen van lehetőség –  foglalt állást az államtitkárság. – Az NRSZH jelenleg csak a Magyar Államkincstár (MÁK) szakhatósági kirendelése alapján jogosult olyan állásfoglalások kiállítására, amelyek – egyéb ellátások igénylésén túl – a parkolási igazolványok igényléséhez is felhasználhatók. Csakhogy aki mostanság parkolási igazolványt igényel bármelyik okmányirodában, attól a kérelemhez bekérik egyebek mellett a jogosultságot megalapozó orvosi szakvéleményt vagy igazolást. 

– Ember legyen a talpán, aki ebben kiigazodik! – mondja erre Sári János, aki mára feladta az ügyintézést.  Arra vonatkozóan, hogy Kiskunhalason miért nem működik az, ami Kecskeméten igen, a minisztériumnál közölték: „A megváltozott szabályozásról természetesen az NRSZH minden kirendeltsége írásbeli tájékoztatást kapott”. 

Újdonság tehát, hogy a súlyos fogyatékosság minősítése során a személyes megjelenéstől el lehet tekinteni, amennyiben az igénylő állapota egyértelműen megítélhető a benyújtott orvosi dokumentumok alapján. De milyen úton-módon kaphatná meg végre a kártyaigényléséhez szükséges orvosi szakvéleményt panaszos bajai olvasónk?  [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Nem egyszerű manapság parkolási igazolványhoz jutni Bács-Kiskunban
[/caption]

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) tájékoztatása szerint megoldás lehet a fogyatékossági támogatás igénylése. Új mozgáskorlátozott parkolási igazolvány igényléséhez ugyanis a NRSZH jogerős szakvéleménye vagy a MÁK fogyatékossági támogatást megállapító jogerős határozata szükséges. Az igazolvány első alkalommal történő igényléséhez a háziorvos beutalót ad, amelyet a fogyatékossági támogatás igénylése iránti kérelemmel együtt a kérelmezőnek az Államkincstárhoz kell benyújtania. Ezt követően a MÁK és a kérelmező részére az NRSZH kiállítja a szakvéleményt.

Popovics Zsuzsanna Nem egyszerű manapság parkolási igazolványhoz jutni Bács-Kiskunban -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!