Közélet

2011.11.29. 13:02

A nap képe: csúcsforgalom a fellegekben

Különös „illuziót” sikerült megörökítenie olvasónknak, ahol egy madárraj és egy repülőgép játszik főszerepet.

baon.hu

Hétfőn sikerült lefotóznia Dudás Mihálynak az érdekes „útkereszteződést” az égen. Úgy tűnik a képen, mintha egymás útját kereszteznék a szárnyasok. Mindenkit szeretne megnyugtatni olvasónk, hogy veszélyben sem a madarak, sem a repülőgép nem volt. Csupán illúzió, hogy egy magassában szálltak. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kinek van elsőbbsége?
[/caption]Tekintse meg nagyobb felbontásban is a képet!

A madarak a légi közlekedés „Achilles-sarka”

A légi közlekedés „Achilles-sarkának” mondják a madárütközéseket, ami általában a fel- és leszállás során, 1500 méteres repülési magasság alatt fordulhatnak elő. A gépek kialakításánál előírás, hogy akár egy 3,5 kilogrammos madárral való ütközést is ki kell bírniuk. Az esetek túlnyomó többségében csak a madárrajok, illetve a nagyobb testű madarak idéznek elő komolyabb műszaki hibát. Évente mintegy 5 ezer madárütközést jelentenek a pilóták, és az elmúlt 20 évben körülbelül 200 esetben történt katasztrófa.

Továbbra is várjuk érdekes, vicces vagy elgondolkodtató felvételeiket Nap képe rovatunkba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!