Közélet

2011.11.11. 15:44

A Hilton is felépül az uszoda mellett

Az eredeti tervek szerint az új kecskeméti uszoda mellett már nyitásra készen kellene állnia egy száz szobás Hilton szállodának. Az építkezés azért csúszik, mert a CIB kiszállt a finanszírozásból. Most kiderült: az OTP nyújt hitelt.

Gál Zita

2010. júniusában sajtótájékoztatón jelentette be Zombor Gábor polgármester, Jánosi István, a Hírös Sport Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Szórád József, a Gabotrade cég Hilton csoportjának kelet-európai fejlesztési képviselője, Harajka Róbert, az IGN Zrt. vezérigazgatója és Köles Tibor, az IGN általános eszközgazdálkodási igazgatója, hogy 2011 végére elkészül az új kecskeméti uszoda mellett egy négy csillagos, száz szobás szálloda. A megállapodások szerint az ingatlant a Hilton üzemeltette volna. A szállodaberuházáshoz már 2010 januárjában létrehozták a Hírös Hotel Kft.-t, amelynek 25 százaléka az önkormányzati tulajdonú Hírös Sport Nonprofit Kft.-jé, 75 százaléka pedig az IGN Zrt-jé.

2010 október végén újabb sajtótájékoztatót tartottak a Hírös Hotel Kft. és a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség (DARFÜ) képviselői. Itt azt jelentették be: aláírták a támogatási szerződést, így a Hírös Hotel Kft. 437 millió forint pályázati támogatást kap az 1,9 milliárdos szálloda beruházáshoz. Ekkor újból elhangzott, hogy a szállodát 2011 negyedik negyedévében adják majd át, néhány hónappal az uszoda megnyitását követően.

Ezután elült minden mozgás a projekt körül és elérkezett a bejelentett átadás határideje úgy, hogy a Hilton szállodának kijelölt területen egyetlen kapavágás sem történt. Az ügyben a kecskeméti képviselőtestület LMP frakciója interpellációt nyújtott be Szemereyné Pataki Klaudia alpolgármesterhez, aki a legutóbbi közgyűlésen beszámolóban válaszolt a kérdésekre. Leírta: a DARFÜ-höz beadott pályázathoz még a CIB Bank hitelajánlatát csatolták, de a társaság a náluk "bekövetkezett szervezeti változások miatt a hitelajánlatát fenntartani nem tudta."

Arra a kérdésre, hogy a szállodaépítés meghiúsulása negatívan érintené-e az új uszoda tervezett látogatószámát, Szemereyné azt a választ adta, hogy a fürdő önmagában is rentábilis és a megvalósíthatósági tanulmány sem számolt a szálloda vendégeivel. Az LMP-s képviselő az építkezés megkezdését firtató további kérdéseire azt tanácsolta, érdemes a Hírös Hotel Kft. ügyvezetésénél további információkat kérni.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A Hilton by Hampton szálloda és az új fürdő látványterve. Utóbbi már elkészült, s részben működik is
[/caption]

Megtettük. Köles Tibor, az IGN általános eszközgazdálkodási igazgatója lapunknak elmondta, valóban visszalépett a CIB Bank. – Arra kényszerültünk, hogy új finanszírozó bankot keressünk, ami nem volt könnyű a mostani nehézkes banki környezetben. Tárgyalásaink eredményeképp az OTP Bank kötelező érvényű hitelígérvényt adott a projektre – mondta Köles Tibor. Az építkezés megkezdéséről szóló kérdésünkre hozzátette: a hitelkonstrukció véglegesítése után 1-2 hónapon belül elkezdődhetnek a kivitelezési munkák.

A szálloda 1,9 milliárdba kerül

A kecskeméti Hilton by Hampton szálloda építésének összköltsége 1,9 milliárd forint. Ennek mintegy fele pályázati pénz és fejlesztői tőke, a másik fele pedig az OTP által nyújtott hitel, amit a pénzintézet a projekt előrehaladásának ütemében folyósít majd.

Megkérdeztük, hogy a tárgyalások ezen a szintjén előfordulhat-e még, hogy mégis meghiúsul a szállodaépítés. Köles erre azt felelte, „a beruházás nem fog és nem is hiúsulhat meg, mivel a szálloda programja egy kompakt rendszer, melyet bevált minták szerint egészítenek ki az élményfürdő wellness, szauna, fitnesz és vendéglátó egységeinek szolgáltatásai. A két funkcionális egység egymásra gyakorolt kölcsönhatásának eredményeképpen egy jól működő létesítmény-együttes jön létre.”

Az IGN eszközgazdálkodási igazgatója elmondta, a késlekedés miatt nem volt konfliktusuk a Hilton csoporttal, folyamatosan tájékoztatatták őket a projekt előkészítés alakulásáról, és tárgyalnak a további lépésekről.

Jánosi István 2012. áprilisáig biztos ügyvezető marad

A közgyűlés szeptemberi ülésén döntött úgy, hogy november 15-től kettős ügyvezetést vezet be a Hírös Sport Nonprofit Kft.-nél. Olyan személyt kerestek, aki a strand és az új uszoda vezetését is ellátná úgy, hogy ellátná a cég képviseletét is a Hírös Hotel Kft.-ben. A feladatokat jelenleg Jánosi István tölti be az újonnan kapott KSE Kft. ügyvezetése mellett. A pályázatokról a költségvetési és vagyongazdálkodási bizottságnak kellett dönteni. Falusi Norbert, a bizottság társelnöke elmondta, öt-hat pályamunka érkezett a felhívásra, de nem találtak megfelelő jelöltet. A bizottságnak ezért az az álláspontja, hogy Jánosi István jelenlegi ügyvezető 2012. áprilisig szóló megbízatásának lejárta után újra megpróbál alkalmas jelöltet keresni.

Gál Zita A szálloda 1,9 milliárdba kerül A kecskeméti Hilton by Hampton szálloda építésének összköltsége 1,9 milliárd forint. Ennek mintegy fele pályázati pénz és fejlesztői tőke, a másik fele pedig az OTP által nyújtott hitel, amit a pénzintézet a projekt előrehaladásának ütemében folyósít majd.

Jánosi István 2012. áprilisáig biztos ügyvezető marad A közgyűlés szeptemberi ülésén döntött úgy, hogy november 15-től kettős ügyvezetést vezet be a Hírös Sport Nonprofit Kft.-nél. Olyan személyt kerestek, aki a strand és az új uszoda vezetését is ellátná úgy, hogy ellátná a cég képviseletét is a Hírös Hotel Kft.-ben. A feladatokat jelenleg Jánosi István tölti be az újonnan kapott KSE Kft. ügyvezetése mellett. A pályázatokról a költségvetési és vagyongazdálkodási bizottságnak kellett dönteni. Falusi Norbert, a bizottság társelnöke elmondta, öt-hat pályamunka érkezett a felhívásra, de nem találtak megfelelő jelöltet. A bizottságnak ezért az az álláspontja, hogy Jánosi István jelenlegi ügyvezető 2012. áprilisig szóló megbízatásának lejárta után újra megpróbál alkalmas jelöltet keresni.

A Hilton by Hampton szálloda és az új fürdő látványterve. Utóbbi már elkészült, s részben működik is -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!