Közélet

2011.11.15. 15:45

A biztonságos karácsonyért

November végén idén is ellenőrzéssorozatba kezdtek a hatóságok. A közelgő ünnepekre tekintettel a piaci és vásári forgatag bódéi, sátrai éppúgy szem előtt vannak, mint az üzletek.

Popovics Zsuzsanna

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) és megyei kormányhivatalok ellenőrei a biztonságos karácsonyi vásárlások feltételeit igyekeznek biztosítani. A hatóság laboratóriumban vizsgálja többek között a karácsonyi fényfüzérek biztonságosságát, az üzletekben és a piacokon is végez ellenőrzéseket a veszélyes termékek kiszűrésére – áll az NFH legfrissebb sajtóközleményében. Az óvatosság nem árt: már október végén találtak és foglaltak le letiltott, áramütés-, illetve tűzveszélyes fényfüzéreket egy budapesti piacon.

– Megkaptuk az országos irányelveket, ezek mintájára készül a Bács-Kiskun megyére vonatkozó akcióterv, amely hamarosan rajtol – közölte megkeresésünkre dr. Horváth Zsuzsanna, a megyei kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének vezetője.

Az idei év ellenőrzéseinek középpontjában a termékbiztonság, valamint a fogyasztók vagyoni érdekeinek védelme áll. A november 14. és december 23. között fokozottan ellenőrzik egyebek mellett az árfeltüntetés megfelelőségét, igyekeznek kiszűrni a vásárlói megkárosításokat (például, hogy a vásárló azt az árat fizeti-e, amit az akciós újságban vagy a polccímkén feltüntettek), ellenőrzik az akciós ajánlatok valóságtartalmát.

A karácsonyi országos ellenőrzés december 23-ig tart, mely során elsősorban az elektromos háztartási gépek, a karácsonyi klasszikus fényfüzérek és gyermekjátékok kapnak különös figyelmet. A veszélyes, forgalomból kivont termékek kategóriánként (élelmiszeripari, könnyűipari, műszaki, vegyipari) megtekinthetők az NFH hivatalos honlapján.
A szaloncukor, csokimikulás és a többi, a szezonra jellemző ehető áru most is kimarad a fogyasztóvédők ellenőrzéséből, miután az élelmiszerek már nem tartoznak a hatóság jogkörébe, de amennyiben problémát észlelnek, értesítik a társhatóságokat.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A csokimikulásokat és szaloncokokat nem a fogyasztóvédők ellenőrzik
[/caption]

Az ellenőrzések elsősorban a nagy áruházláncok üzleteire, hiper- és szupermarketekre, bevásárlóközpontokra koncentrálnak, de a felügyelők jelen lesznek a kitelepüléseken, a vásárokon és a piacokon is – ígéri az NFH. A kis- és középvállalkozásoknál első esetben a hatóságok nem szabnak ki pénzbírságot, viszont ellenőrzik azt, hogy a hiányosságokat a kereskedők a megszabott határidőn belül kijavítják-e. Fogyasztóvédelmi bírsággal a fogyasztók széles körét érintő súlyos jogszabálysértés elkövetése esetén lehet számolni.

Popovics Zsuzsanna A csokimikulásokat és szaloncokokat nem a fogyasztóvédők ellenőrzik -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!