Közélet

2011.09.01. 20:14

Zsigó Róbert most nem akar új alpolgármestert

– Bonyolult a dolog. Röviden úgy mondhatnám, hogy nem hagyott nekem más választást az alpolgármester úr – nyilatkozta Zsigó Róbert lapunknak tegnap a csütörtöki történések kapcsán.

Kubatovics Tamás

Mint beszámoltunk róla: a képviselő-testületi ülésen a honatya-polgármester bizalma elvesztése miatt lemondásra szólította fel (fideszes) párttársát, Búcsú Lajost, aki ennek megfelelően cselekedett.   

– Májusban belefogtunk a közoktatás kistérségi átalakításába, ennek a területnek és a konkrét ügynek a felelőse Búcsú Lajos volt. Feladatmegosztásunk szerint, ha valakinek bármi problémája van, akkor a vezetői értekezleten döntünk. Az oktatásnál több száz milliós bevételi lehetőségről indultunk, ez visszaesett 60 millióra, de szakmailag nem volt rossz elképzelés. Mint utóbb kiderült: július 25-én érkezett a belügyminisztériumi válasz kérdésünkre, hogy nem vagyunk jogosultak arra a normatívára, amire az átszervezés során számítottunk, így a nyereség helyett 200 millió forintos veszteséget jelent az átalakítás az eddigi működéshez képest. Ebből 125 millió Baját érintette volna, ami megrendítette volna költségvetésünket, 75 millió pedig a vidéki településeket. Az alpolgármester úr ezt a vezetői értekezleten nem vetette fel, pedig július 31-éig lett volna lehetőség a hiba kiküszöbölésére, és megkaphatták volna az önkormányzatok a remélt pénzt. Augusztus 9-én dél körül kaptam tőle egy e-mailt, hogy van egy kis probléma. Másnapra kiderült, hogy kicsúsztunk a határidőből, és nem volt más lehetőség, a hivatal rengeteg munkájával sikerült elérni, hogy a gyors döntéseket követően augusztus 18-án a régi rend szerint tudtunk normatívát igényelni és elindítani a tanévet. Minden energiát a helyzet megoldására fordítottunk – foglalta össze a történteket Zsigó Róbert.

Hozzátette: az ügynek vannak szakmai felelősei is, mert az előkészítést nem a polgármesteri hivatal, hanem a Humboldt Intézet készítette. Szakmailag megfelelő volt a rendszer, de a hatályos törvényeknek nem felelt meg, erre egy szakértői csapatnak figyelnie kellett volna. Slendrián munkát végeztek, folyamatban van a szakmai felelősségre vonás ez ügyben. Pénzbe ez nem került, de komoly presztízsveszteséget szenvedtünk. A tervek a bajai városatyák előtt is voltak, ennek kapcsán Zsigó Róbert elmondta, hogy nem törvényességi, hanem a szakmai előkészítés problémái okoztak kellemetlen heteket. 

Megkérdeztük a város első emberét a volt helyetteséhez fűződő viszonyáról is, mely a hírek szerint már közvetlenül a választás után megromlott, mert nem ő lett az általános helyettes. – Nem házasságot kötöttünk, ezért nem is beszélnék viszonyról, illetve annak megromlásáról. Döntéseket általában nem egyedül hozunk, arról is csapatban döntöttünk, hogy Fercsák Róbert lesz az általános helyettes. Emberi viszonyunk egyébként most sem rossz. Nekünk a város érdeke az első. Néhány hiba veszélyes vizekre vitte az önkormányzatot, ennek kell, hogy legyen következménye! Búcsú Lajos feladata volt a költségvetési folyamat irányítása és ellenőrzése is, és ebben történtek hibák, melyeket a könyvvizsgálói jelentés is megerősít. Nem örülök a lépésnek, de tiszta vizet kellett önteni a pohárba. A testületi ülés után ülésezett frakciónk: változatlanul egységes a képviselőcsoport, Búcsú Lajos képviselőként dolgozik tovább Bajáért – mondta Zsigó Róbert.  [caption id="" align="aligncenter" width="334"] „Ha alpolgármester nélkül is el tudjuk látni a feladatot, akkor úgy fogjuk tenni.”
[/caption]

Tegnap Hajdú Miklós, az Összefogás frakció vezetője képviselőtársát, Farkas Attilát ajánlotta alpolgármesternek. Indoklása szerint a nyugalmazott középiskolai igazgató tapasztalata nagy segítséget jelentene a városvezetésnek. – Jelenleg nincsen szándékomban új alpolgármestert jelölni, most a feladatok ellátásának rendjét kell végignéznünk. A város érdeke az első. Ha alpolgármester nélkül is el tudjuk látni a feladatot, akkor úgy fogjuk tenni. Lehet, hogy hetek, hónapok múlva máshogy látjuk a helyzetet – reagált az ajánlásra a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!