Közélet

2011.09.25. 19:31

Szívügyük a szív

Tegnap volt a Szív Világnapja. Kecskemét főterén a szívbarát életmód fontosságára hívták fel a figyelmet.

Hraskó István

Nemzetközi kezdeményezésre 2000 óta minden év szeptemberének utolsó vasárnapján – a Szív Világnapján – a szakemberek hatványozottan igyekeznek felhívni a figyelmet a szív és érrendszeri megbetegedések veszélyeire. Hazánkban erre különösen nagy szükség van, hiszen a magyarok 52 százaléka ilyen betegségekben hal meg, csaknem 2,5 millió honfitársunk szenved magas vérnyomásban, egymillióan cukorbetegek, a lakosság fele pedig túlsúlyos. Az uniós átlaghoz képest nálunk jóval többen dohányoznak, és fogyasztanak alkoholt, ugyanakkor a magyarok sokkal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt esznek, nem beszélve a mozgásszegény életmódról.

– Hiába korszerű eszköz, ha szívkatéterezésre kerül sor, az már csak tűzoltás. Pedig egyszerű módszerekkel – elsősorban több sportolással, a dohányzás elhagyásával, egészségesebb táplálkozással – az ötödére lehetne csökkenteni a szívinfarktusok számát. Az egészség befektetés, ha figyelünk rá, az életévekben fizethet.

Negyven feletti évi egyszeri szűrés ajánlott – mondta el lapunknak dr. Nagy András, a megyei kórház kardiológiai osztályvezető főorvosa, a Nemzeti Szívalapítvány elnöke a Szívünk Napja hagyományos kecskeméti rendezvényén. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Nagy volt az érdeklődés az ingyenes szűréseken
[/caption]

A megelőzést, az életmódváltás kívánták a szervezők népszerűsíteni a főtéri programsorozattal. A sátras kitelepülés másik fontos üzenete a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel volt, hiszen ez teszi lehetővé a betegségek korai felismerését és ezzel a hatékonyabb gyógyítást. A kilátogatók ennek jegyében ingyenes koleszterinszint-, vércukorszint-, vérnyomás-, testzsír-százalék- és haskörfogat-mérésen, valamint obezitás vizsgálaton vehettek részt, hogy kiderüljön, szívük most milyen állapotban is van. A szép számú érdeklődő életmódtanácsadás keretében azt is megtudhatta, hogy mit lehet, mit érdemes tenni a rizikófaktorok csökkentése érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!