Közélet

2011.09.27. 21:25

Nem oszlott fel a testület

Elméletileg a képviselők döntő része támogatja a testület feloszlatását, de a kérdést nem tárgyalták a városatyák. Az erre irányuló MSZP-s indítvány nem kapta meg a napirendre kerüléshez szükséges szavazati többséget.

Zsámbóki Dóra

A nyári szünet után újra megkezdte munkáját a 15 fős kiskunhalasi képviselő-testület. A napirendi pontok megszavazása előtt Váradi Krisztián, a kéttagú MSZP-frakció nevében indítványozta, hogy vegyék be a tárgyalandó ügyek közé a képviselő-testület feloszlatásának kérdését is. Az ülésteremben meglepetést okozó indítványt hatan – Gyovai István polgármester, Dózsa Tamás Károly és Halász Balázs alpolgármesterek, valamint Vili Gábor, Jekő Attila és Váradi Krisztián képviselők – támogatták. A korábban a testület feloszlatásának szükségességét többször hangoztató 7 tagú Fidesz-frakcióból Hunyadi Péter nemmel voksolt, míg 6 társa tartózkodott a véleménynyilvánítástól. Nagy Péter, aki korábban – Nagy Róbert képviselővel együtt – szembefordult a polgármesterrel, így elveszítette alpolgármesteri fizetését és intézkedési jogköreit, kikapcsolta a szavazógépet, míg fia, Nagy Róbert távol maradt a hétfői üléstől. 

A testületi ülés szünetében Váradi Krisztián képviselő elmondta: véleménye szerint a Fidesz-frakció hiteltelenné tette magát azzal, hogy nem szavazta meg az önfeloszlatás kérdésének napirendre kerülését. – Mi voltunk az elsők, akik azt mondták, hogy a testületnek – ha döntésképtelen, akkor – fel kell oszlania. Skribanek képviselő többször mondta, hogy erre irányuló beadványukat mi gáncsoltuk el, de emlékeztetni szeretnék arra, hogy mi akkor azért nem támogattuk a testület feloszlatását, mert a város hitelkerete függött ettől. Mára bebizonyosodott, hogy a képviselő-testület a teljes döntésképtelenség felé halad. Egy új választás csak átmeneti zavart okozna, míg ha ez így megy tovább, teljesen működésképtelenné válhat Halas. Ezt szeretnénk elkerülni – fogalmazott Váradi Krisztián.  

Dr. Skribanek Zoltán, a Fidesz frakcióvezetője elmondta: továbbra is az az álláspontjuk, hogy ennek a testületnek fel kell magát oszlatnia. – A kérdés a felelősségben van. Egy oszlatásnál a testület elismeri a felelősségét, hogy valamit hibázott, rosszul csinált. Azt gondoljuk, hogy annak a nyolc embernek, aki közel egy évvel ezelőtt összeállt és azt ígérte, hogy minden jó lesz, ehelyett a város csődközeli helyzetbe került, nekik kell a felelősséget vállalniuk, nekik kell kimondaniuk és megszavazniuk a feloszlatást – utalt Skribanek a korábban létező, de mára már – Nagy Péter és Nagy Róbert kiugrása miatt – megszűnt nyolctagú, a polgármestert támogató testületi többségre. 

Négy helyett csak egy alpolgármester lesz

A parázs, olykor a személyeskedést sem nélkülöző vitákkal tarkított testületi ülésen a képviselők szavaztak a korábban gyakran kifogásolt, az együttműködés hiányának okaként megnevezett négy alpolgármesteres modell megszüntetéséről is. A 14 igen szavazattal támogatott határozati javaslat értelmében a  – Nagy Péter jogköreinek elvonása és Jekő Attila önként vállalt távozása után – két teljes jogkörrel bíró alpolgármester helyett egy városvezető-helyettes segíti majd a polgármester munkáját. Az ő személyét egyelőre nem ismerhetjük, Gyovai István elmondása szerint két héten belül megnevezi jelöltjét, akinek személyét a képviselő-testület hagyja majd jóvá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!