Közélet

2011.09.28. 21:46

Kísértetház a falu közepén

Üresen áll majd’ húsz éve Tabdi központjában egy csaknem 400 négyzetméteres épület, melyet ma csak raktárnak használ az önkormányzat.

Barta Zsolt

Az elmúlt időszakban egyszer sem sikerült forrást találni arra, hogy akár orvosi rendelőnek, idősek napközijének berendezzék. Szerkezetkészen viszont úgy néz ki, mint egy kísértetház. Mit lehet tenni ezzel az ingatlannal? Ha így megy tovább, előbb-utóbb az enyészeté lesz a jobb sorsra érdemes háromszintes épület, melyet ha ma kellene felépíteni, 40–50 milliót elkérne egy vállalkozó. Fábián Sándor polgármester azt mondja, az ingatlan megépítéséhez mintegy évtizede két pályázati forrást vettek igénybe az elődei, de egyikkel sem sikerült befejezniük az építkezést. Az elődök ugyan többfunkciósnak képzelték el ezt az épületet, de a tervek, a rendelkezésre álló anyagi források és a pályázati lehetőségek nem voltak összhangban. A félresikerült ötletet – ahogy a polgármester nevezi az ingatlanberuházás tervét – nem sikerült egyenesbe hozni sosem. 

– Egy éve nyomja a vállamat és a képviselők vállát az ingatlan problémája – mondja a faluvezető. Ami biztos: szociális intézményt, orvosi rendelőket nem tudunk kialakítani az épületben, hiszen annak a fenntartását a falu nem bírja el. Ma csaknem ezerkétszáz embernek elég a jelenlegi rendelő mind a háziorvosi, a fogorvosi és a védőnői ellátás terén, a pályázati lehetőségeket kihasználva azokat az épületeket kívánjuk felújítani, de a jelenlegi helyükön – tette hozzá.  [caption id="" align="aligncenter" width="334"] A ház, melyet sohasem fejeztek be, már második évtizede áll üresen a falu közepén. Valamit kell vele kezdeni – mondja a felvételen látható Fábián Sándor polgármester.
[/caption]

Az ingatlan hasznosítását másként képzeli el az önkormányzat: esetleg értékesíteni, haszonbérletbe szeretnénk a házat adni – mondta. Az épület elhelyezése alkalmas lehet például városi iskoláknak, egyházaknak, civilszervezeteknek táborhelyként. A pincében 30 kerékpárnak is van hely, a többi szinten többosztálynyi gyerek is aludhatna. A kistérségben kiválóan lehet közlekedni, sok a látnivaló is. Kiskőrös hat kilométerre van csupán, onnan kerékpárút visz Kiskunhalasig, sőt nemsokára Akasztóra is. De az ingatlant egy olyan gazdálkodónak is odaadnák – még jutányos áron is –, aki vállalná az épület befejezését, és munkahelyet teremtene a településen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!