Közélet

2011.09.23. 17:23

Hétvégén is muszáj építeni?

A megyei kórház területén zajló építkezés erősen próbára teszi a környéken élők türelmét. A kivitelező megérti a lakók panaszait, de mint mondják: még ennél is többet kellene dolgozniuk a feszes ütemterv miatt.

Hraskó István

„Az építkezés zaja miatt a Juhar utcai lakásokban még hétvégén is képtelenség reggel 7 óránál tovább pihenni. Bár nagyon dicséretesnek tartom az új beruházást, mégis felháborító, hogy a hétvégére sincsenek tekintettel. Nem vitatom, milyen fontos lehet a határidő betartása, ám alig néhány méterre a gépektől családok élnek az otthonukban. Meddig fognak hétfőtől vasárnapig, reggel 7-től este 7-ig építkezni? És ha már feltétlenül hétvégén is dolgozniuk kell, nem kezdhetnék később a munkavégzést?” – írt levelet szerkesztőségünknek egy olvasónk.

Felvetéseivel megkerestük a Kecskeméti Gyógyintézeti Központ projektjének fővállalkozóját. Kézér Gyula, a Magyar Építő Zrt. termelési igazgatója lapunknak elmondta: tudatában vannak, hogy a készülő új, 16 ezer négyzetméteres szárny szomszédságában nagyszámú lakó kénytelen elszenvedni az építkezéssel járó kellemetlenségeket.

– A kivitelezés az ütemterveknek megfelelően halad, jelenleg 100-150 fős létszámmal. A most végzett munkanemek mindegyike, így a zsaluzás, vasszerelés, betonozás, víztelenítés, daruzás az építés legzajosabb munkái közé tartoznak. Csak a rendeletekben, előírásokban meghatározott időszakokban dolgozunk, ami hétköznap és szombaton 7-től 20 óráig tart. Vasárnap nagy zajjal járó tevékenységet nem végzünk – jelentette ki.

Hozzátette: számos esetben, például a vasbeton födémeknél a statikai és betontechnológiai szabályok előírják meghatározott területi egységek egyidőben történő betonozását. A friss felületeknél csak több órás szilárdulás után lehet megfelelően elvégezni a felületkezelést, és ezt a kötési idő előtt be is kell fejezni.

– Ezen technológiai okok miatt a befejező munkálatok sajnos belenyúlnak az esti órákba, ami valóban zavarhatja a nyitott ablaknál pihenni vágyó lakókat. Társaságunk ezúton is elnézést kér az okozott kellemetlenségekért. A kórház személyzetének és a betegeknek a rendelőintézet emeletráépítésénél még ennél is jobban igénybe vesszük a türelmét. Hiszen itt a működő épületben is munkát kell végeznünk, például aládúcoltuk a rendelőket a teljes második emeleten. Ezúton is köszönjük az érintettek türelmét – mondta Kézér Gyula.

A termelési igazgató lapunknak hangsúlyozta: a kivitelezést az építtető egyetértésével rendkívül szoros határidővel vállalták el, pontosan azért, hogy minél előbb használatba kerülhessenek az új létesítmények.
– Bizony a 2012. szeptember 28-i átadásig még hosszabb munkavégzéssel kellene naponta kalkulálnunk. De ezt szakembereink megítélése szerint már nem viselné el sem a környező lakók közössége, sem a kórház betegállománya – mondta a Magyar Építő munkatársa.

Hraskó István -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!