Közélet

2011.09.22. 17:33

Házbérlet félmillió forintért

Megpezsdülhet az ingatlanpiac, miután az országgyűlés elfogadta a devizahitelek végtörlesztéséről szóló jogszabályt. Erre számítanak az ingatlanközvetítők.

Barta Zsolt

Kecskeméten sajátos az ingatlanpiac. A Mercedes beruházás miatt nem annyira az értékesítési, mint inkább a bérleti piac pezsdült meg. Jóval nagyobb a bérlakások iránti kereslet, mint amennyit ki tudnak közvetíteni.

Több száz német család érkezett az elmúlt egy-két évben a megyeszékhelyre. A külföldi szakemberek többnyire határozott idejű megbízással dolgoznak néhány évig a konszern leányvállalatánál. Elsősorban ők pörgetik az ingatlanbérleti piacot. Ezt erősíti meg Pálinkás Csaba is, aki az Otthon Centrum Kft kecskeméti irodájának a vezetője.

A németek mindenekelőtt a jól felszerelt újszerű lakásokat keresik. Ezekért alapterülettől, elhelyezkedéstől függően 500-700-900 eurót is fizetnek. Az autógyár középvezetői főleg a jó helyen fekvő, parkosított kerttel rendelkező petőfivárosi illetve a vacsiközi ingatlanokat keresték, melyekre határozott idejű 1-2 évre szóló bérleti szerződéseket kötöttek. Nem ritka a havi 1500-2000 eurós (400-560 ezer forint) bérlet sem. Nem egy olyan esetről tud, amikor egy ház magyar tulajdonosai csak azért költöztek albérletbe, hogy kiadhassák a házukat. 

Az ingatlanértékesítés tavalyhoz képest némileg növekedett, az elmúlt két évben szinte alig volt forgalom. Míg a válság előtt 10 értékesítésből nyolc esetben a vásárló jelzálogkölcsönt igényelt, ez ma tízből kettő. Az ingatlanközvetítők arra számítanak,  hogy a devizahiteles végtörlesztés megpezsdítheti a piacot, így nem kizárt annak a lehetősége, hogy a következő hónapokban olcsóbban lehet otthonhoz jutni Kecskeméten.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Áresés várható a lakáspiacon?
[/caption]

Gálné Nyúl Erzsébet, az EREA Kft. kecskeméti irodájának a vezetője azt mondja, hogy sok, a devizahitelét nehezen törlesztő tulajdonos értékesítheti a lakását. Az ebből befolyó összegből pedig a beharangozott alacsonyabb devizaárfolyamokon kitisztázhatják az adósságaikat. A korábbi hitelüktől megszabadultak vagy kisebb lakásba költöznek, vagy pedig bérelni fognak. Az átlagcsaládok általában a havi 40-50 ezer forintért kiadó lakásokat keresik. Az árakat a növekvő érdeklődés felhajthatja.

Az új lakás ára 300 ezer négyzetméterenként

Új lakás kevés épül a megyeszékhelyen. Ezek ára 300 ezer forint körül mozog. A használt kisebb értékű, 50-60 négyzetméternyi ingatlanok ára rengeteg szemponttól függ. Így az elhelyezkedéstől, a felújítás mértékétől, a környezettől, a rezsi költségektől is. Illetve nem mellékes, hogy a tulajdonos sürgősen kívánja-e értékesíteni, anyagi gondjai miatt avagy sem. Ezek ára, ha panelgyártásúak akkor 7-9 millió között mozog. A fűtéskorszerűsített, hőszigetelt lakásokat ugyan jobban keresik a vevők, de nem fizetnek jelentősen többet értük. Egy 55 négyzetméteres kompletten felújított lakását a tulajdonosa 8,5 millióra tartja. Az egyszobás ingatlanok ára fajlagosan drágább, fűtéskorszerűsített ingatlant kínálnak 6,5 millió forintért is. Kétszintes 106 négyzetméteres sorházért 16,9 milliótól indul az alku. De nem messze a Mercedes-gyártól 120 négyzetméteres házat kerttel 15,5 millióért is lehet találni.

Barta Zsolt Az új lakás ára 300 ezer négyzetméterenként Új lakás kevés épül a megyeszékhelyen. Ezek ára 300 ezer forint körül mozog. A használt kisebb értékű, 50-60 négyzetméternyi ingatlanok ára rengeteg szemponttól függ. Így az elhelyezkedéstől, a felújítás mértékétől, a környezettől, a rezsi költségektől is. Illetve nem mellékes, hogy a tulajdonos sürgősen kívánja-e értékesíteni, anyagi gondjai miatt avagy sem. Ezek ára, ha panelgyártásúak akkor 7-9 millió között mozog. A fűtéskorszerűsített, hőszigetelt lakásokat ugyan jobban keresik a vevők, de nem fizetnek jelentősen többet értük. Egy 55 négyzetméteres kompletten felújított lakását a tulajdonosa 8,5 millióra tartja. Az egyszobás ingatlanok ára fajlagosan drágább, fűtéskorszerűsített ingatlant kínálnak 6,5 millió forintért is. Kétszintes 106 négyzetméteres sorházért 16,9 milliótól indul az alku. De nem messze a Mercedes-gyártól 120 négyzetméteres házat kerttel 15,5 millióért is lehet találni. Áresés várható a lakáspiacon? -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!