Közélet

2011.09.08. 11:33

Földrengéssel érkezett a hidegfront

Éjjel gyenge rengés rázta meg hazánkat, napközben már a front okozta szél és borongós idő vonja el figyelmünket.

baon.hu

Az érkező hidegfront előtt éjszaka 0:38 perckor még a föld is megmozdult: Hatvantól nagyjából 10 km-re északra az MTA GGKI szerint 2.3-as, míg az EMSC 2.2-es rengés rázta meg hazánkat, melyet a térségben ugyan érzékelni lehetett, de károkról egyelőre szerencsére nem érkezett bejelentés. Múlt hét szombaton egyébként Paks környékén is érezhető volt egy 2.8-as erősségű földmozgás.

A csütörtöki nap további része azonban feltehetőleg már a hazánkat súroló hidegfrontról fog szólni: jobbára erősen felhős, borongós, kissé lehangoló időre készülhetünk, egy-két órás napsütés inkább csak délen, délnyugaton várható. Az ország északi, északkeleti felében szórványosan valószínű eső, zápor.

Hőérzetünket a feltámadó szél is tovább csökkentheti: az északi-északkeleti országrészben akár 60-80 km/h közötti, viharos lökések is előfordulhatnak, a szél csak péntek estére mérséklődik mindenütt.

A frontérzékenyek tegnap még melegfront miatt lehettek bágyadtabbak, ma azonban erős hidegfronti hatás érvényesül: emiatt görcsös és reumatikus panaszaink erősödhetnek, ingadozhat vérnyomásunk. A szeles idő következtében fejfájására, migrénre panaszkodhatunk - tudtuk meg Kurunczi Ritától, az időkép.hu meteorológusától.

Pénteken napközben már egyre nagyobb területen szakadozik fel a felhőzet és bújik elő a Nap. Hétvégére visszatér a jó idő, sok napsütésre, kellemes hőmérsékletekre számíthatunk. Várhatóan hétfőn érkezik majd a következő hidegfront.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!