Közélet

2011.09.02. 09:04

Asztal, szék és toll az Alaptörvényhez

Külön helyiségben, külön asztalt és külön széket kellett biztosítaniuk a jegyzőknek, hogy az állampolgárok szeptember 1-től a hivatalokban igényelhessék a Kövér László házelnök aláírásával ellátott Alaptörvényt. Egy délutánjuk volt rá.

PN

Az Alaptörvény Asztala – így hívják azt a helyet, melyet szeptember 1-tőt mindenki meglátogathat a polgármesteri hivatalokban, hogy a jövő év elején életbe lépő Alaptörvényből igényeljen magának egy saját példányt, amit az országgyűlés elnöke, Kövér László saját aláírásával lát el. A települések jegyzői augusztus 31-én kapták meg a területi államigazgatásért felelős államtitkár levelét, melyben Szabó Erika részletekbe menően leírja, hogy miként kell az Alaptörvény Asztalát felállítani szeptember 1-re.

A kiskunhalasi városházán az ügyfélpult előtt állították fel az asztalt, melynek szolgálatára nem tudnak személyzetet biztosítani. Az első alaptörvényigénylő 10 óra körül érkezett, akit nem zavart, hogy nincs üveglappal lefedve az asztal, viszont közel fél órát várakozott, hogy kiderüljön, mi lesz az igénylésének sorsa. Reggel ugyanis az önkormányzatok még nem tudták, hogy hogyan és hová kell továbbítani a kérelmeket, mert ez nem derült ki a minden részletre kiterjedő levélből, miként az sem, hogy meddig kell biztosítani a lakosság számára az Alaptörvény Asztalát.

– A feladatot a határidőre megoldottuk, hiszen ez a dolgunk – mondta el kérdésünkre Ceglédi Zoltánné, a kisszállási önkormányzat címzetes főjegyzője, aki hozzátette: ugyan nem tudják, hogy milyen időközönként, hova, hogyan és kinek a kontójára kell majd továbbítani az igényléseket, de biztos benne, hogy ez néhány nap alatt tisztázódni fog.

Hasonló a helyzet Kiskunmajsán is. – A feladatot természetesen meg kell oldani, de örültem volna, ha kapunk hozzá helyiséget, létszámot és forrást is – válaszolta kérdésünkre Faludi Tamás polgármester. – A kormányhivatal lesz megbízva az igénylések összegyűjtésével és továbbításával, de pontosabbat egyelőre nem tudunk – mondta el Ferenczi Mária, Kiskunhalas jegyzője. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kiskunhalason egy igénylő már volt, az általunk megkérdezett többi településen még várják az első kérvényezőt
[/caption]

A megkérdezett jegyzők és településvezetők egy része főként abban bizonytalan, hogy a nehéz pénzügyi helyzetben lévő önkormányzatoknak – a fénymásolás költségén túl – jár-e majd plusz teherrel az alaptörvény igénylése. Az alaptörvény terjesztésével járó kiadásokra a kormány egyébként 50 millió forintot különített el a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium költségvetésében.

Kalocsán tegnap délutáni érdeklődésünkkor még festették azt az asztalt, ami mától az ügyfélszolgálati irodában áll, és amiért Simon Zoltán, az ügyfélszolgálat vezetője felel majd. Solton is gyorsan megtalálták az asztalt és az „asztalszolgát” is. Utóbbi Feketéné Vén Ibolya lesz. Mára már náluk is bárki megnézheti illetve igényelhet egy példányt az alkotmányunkból.

Jakabszálláson külön helyiséget csak úgy tudnak biztosítani az Alaptörvény Asztalának, ha azt a hivatal bejárati ajtajához közeli folyósra helyezik. – Másutt nem esik útba és a felügyelete is bonyolult lenne – tudtuk meg Hegedűs Gáborné, jegyzőtől. Aki azt is elárulta az bútorzat beszerzése nem okozott gondot, de előfordulhat, hogy az első egy-két napban üveglap nélkül áll majd az asztal, amire az alkotmányt helyezik. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kerekegyházán a díszteremben kapott helyet az Alaptörvény asztala
[/caption]

A kerekegyházi városházán egyelőre még hiányzik a helyes kis asztalkáról a törvényileg előírt üveglap, de ez nem akadálya annak, hogy hivatali időben mellé ülve tájékozódjanak az állampolgárok napi alkotmányügyi kérdésekben. Külön szobát ugyan nem jelöltek ki az érdeklődők fogadására, bőven megfelel a célnak az amúgy is nevezetes eseményeknek helyet adó díszterem. Ráadásul épp oda nyílik anyakönyvezető szobája, így Mizsei Károlyné munkakörének hirtelen kiszélesítésével egyszerre megoldódott az alaptörvény asztalának gondozása és kiszolgálása is – tájékoztatott Verosztáné Csorba Mónika aljegyző. 

A kecskeméti városháza aulájában is felállították tegnap az asztalt. A polgármesteri hivatal információi szerint a tegnapi nap folyamán öten olvasták el helyben az alaptörvényt, és harmincegy ember kérte a névreszóló példány kipostázását. Kecskeméten egy további helyszínen: a Rákóczi úti okmányirodában is felállítottak egy Alaptörvény Asztalát, ahol további tizennégy fő kérte a személyes példányt.

A kecskeméti alkotmányolvasó asztal egyébként egy nemzetiszínű asztali zászlóval és orchideával díszített koloniál díszbútor, amihez – az előírásoknak megfelelően – nemzeti színű szalaggal rögzítették az alkotmány egy példányát, ami a 28. oldalon kinyitva várja az érdeklődőket. A polgármesteri hivatal munkatársai elhelyezték mellé a Magyar Közlöny április 25-i példányát is, amiben kihirdették az egyébként január elsejétől hatályos új alaptörvényt.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Félegyházán többen is igényeltek névre szóló Alaptörvényt
[/caption]

Félegyházán a városháza aulájában helyezték el az Alaptörvény Asztalát, ahol a polgármesteri hivatal nyitvatartási idejében bárki kitöltheti az igénylőlapot. Kapus Krisztián polgármester szerint ez egy nagyon szép kezdeményezés. Úgy véli, nem csak az új alkotmánnyal való ismerkedést szolgálja, ez inkább kuriózumnak számít. Mint mondta, ha tehetné, minden magyar családnak rendelne névre szóló alaptörvényt.

Bugacon is elérhető már az alaptörvény asztala, habár az előírásban meghatározott üveglap még hiányzik róla – mondta el érdeklődésünkre Szabó László polgármester. Hozzátette: egyelőre, még nem volt különösebb érdeklődés az Alaptörvénnyel kapcsolatban.

Hasonló a helyzet Jászszentlászlón is, ahol az első napon senki nem igényelt névre szóló Alaptörvényt – mondta el Kiss Melinda polgármester.
Csáki Béla Fülöpjakab polgármestere szerint a falusi emberek számára jelenleg nem ez a legfontosabb, ettől sokkal égetőbb problémáik vannak. Kihelyezték ugyan az igénylő asztal, de nem volt még érdeklődés – tette hozzá. 

Az asztalnak külön helyiséget kell biztosítani, egy székkel, melyre a kérelmező leülhet. Az asztalt, melyre az Alaptörvény kerül üveglappal kell lefedni és a megfelelő dekorációról is gondoskodni kell.

Az asztal fölé nyomtatott nagy betűkkel ki kell írni: AZ ALAPTÖRVÉNY ASZTALA Az asztalra helyezett Alap- törvényt a 28. oldalon, középen ki kell nyitni, át kell kötni nemzetiszín zsinórral, és nemzeti színű tollat is kell az asztalra helyezni. A jegyzők feladata az is0, hogy az Alaptörvény igényléshez szükséges adatlapot a megfelelő példányszámban rendelkezésre bocsássák - ez történhet akár fénymásolással is.

Az Alaptörvény Asztalának „szolgálatára” és „gondozására” külön munkatársat kell biztosítaniuk az önkormányzatoknak.

Egy délutánjuk volt rá. PN Az asztalnak külön helyiséget kell biztosítani, egy székkel, melyre a kérelmező leülhet. Az asztalt, melyre az Alaptörvény kerül üveglappal kell lefedni és a megfelelő dekorációról is gondoskodni kell.

Az asztal fölé nyomtatott nagy betűkkel ki kell írni: AZ ALAPTÖRVÉNY ASZTALA Az asztalra helyezett Alap- törvényt a 28. oldalon, középen ki kell nyitni, át kell kötni nemzetiszín zsinórral, és nemzeti színű tollat is kell az asztalra helyezni. A jegyzők feladata az is0, hogy az Alaptörvény igényléshez szükséges adatlapot a megfelelő példányszámban rendelkezésre bocsássák - ez történhet akár fénymásolással is.

Az Alaptörvény Asztalának „szolgálatára” és „gondozására” külön munkatársat kell biztosítaniuk az önkormányzatoknak. Félegyházán többen is igényeltek névre szóló Alaptörvényt Kiskunhalason egy igénylő már volt, az általunk megkérdezett többi településen még várják az első kérvényezőt Kerekegyházán a díszteremben kapott helyet az Alaptörvény asztala -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!