Közélet

2011.09.22. 18:40

Agyunkat hűtjük az ásítással?

Bár általánosságban az unalom vagy a fáradtság jelének tartjuk, az ásítás a forrófejűek ismertetőjele is lehet. Szó szerint.

medipress.hu

A Princeton Egyetem Ökológia és Evolúcióbiológia Tanszékének kutatói arra a felismerésre jutottak, hogy az emberek jóval ritkábban ásítanak, ha a külső hőmérséklet meghaladja a testhőmérsékletet. A Frontiers in Evolutionary Neuroscience szakfolyóirat legújabb számában közzétett kutatásukban 160 embernél vizsgálták az ásítás gyakoriságát: a csoport felénél nyári forróságban, másik felénél pedig enyhébb, 20 fok körüli időben. Míg enyhébb időben a csoport majdnem fele ásítozott, addig kánikulában csak alig negyede – írja a medipress.hu.

Az ásítás és az évszakok közötti összefüggést vizsgáló úttörő jellegű kutatás vezetői szerint a tapasztalt szezonális eltérések alátámasztják, hogy az ásítás az agyhőmérséklet szabályozásának egyik módja. Mivel a nyári forróságban az ásítás során hosszan belélegzett levegő nem nyújt enyhülést a túlfűtött agy számára, ezért nagy melegben ritkábban ásítunk – mondta el a kutatás vezetője. Alacsonyabb hőmérsékleten viszont működik a hűtési folyamat, ezért olyankor gyakrabban.

Kapcsolat van a szabadban eltöltött idő és az ásítások gyakorisága között is. A szezonális adatok vizsgálata során a kutatók azt is megfigyelték, hogy az ásítást befolyásolja a szabadban eltöltött idő hossza. Főleg nyáron volt jellemző, hogy minél hosszabb ideig tartózkodott valaki a szabadban, annál kevesebbet ásított. A résztvevők majdnem 40 százaléka a kint töltött első 5 percben ásítozott, de 5 perc után az arány 10 százalék alá esett. Enyhe időben a szakemberek pont fordított jelenséget tapasztaltak, de itt az 5 perc elteltével csak kismértékben emelkedett az ásítozók aránya.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Ezek szerint nincs is értelme a szánk elé tenni a kezünk?
[/caption]

A kutatók szerint a mostani eredmények nem csak az ásítás élettani hatásainak átfogóbb megismerését segítik, hanem általuk jobban megérthetünk olyan betegségeket, (pl. epilepszia, sclerosis multiplex) amelyeket igen gyakori ásítás vagy hőszabályozási zavar kísér.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!