Közélet

2011.08.05. 07:40

Üdítős kupakot nyelt a szegedi emufióka

Egy lenyelt üdítőskupak és egy barackmag veszélyeztette az egyik áprilisban kikelt szegedi emufióka életét; az idegen tárgyakat műtéttel kellett eltávolítani a fiatal futómadár gyomrából.

eletmod.hu

A gondozók arra lettek figyelmesek, hogy az egyik emucsibe megbetegedett, valamiért nehezen nyelt, ezért az állatkert orvosa, Szőke István megröntgenezte - mondta Endrédi Lajos, a Szegedi Vadaspark munkatársa.

A vizsgálat nyomán kiderült, két olyan tárgy is a madár gyomrába került, amellyel elméletileg nem találkozhatott volna a kis emu, és csak látogató adhatott neki: egy barackmag és egy műanyag üdítőskupak. Az idegen testek a fájdalom és kellemetlenség mellett a béltartalom továbbításának zavarát és felszívódási problémákat okozottak az állatnak, írja az eletmod.hu.

A tárgyakat műtéttel, altatásban kellett az emufiókából eltávolítani. A fióka a körülményekhez képest jól van, gondozói bíznak benne, hogy sikerül átvészelnie a komoly beavatkozást.

A Szegedi Vadasparkban a látogatók nem etethetik az állatokat. Ennek egyik oka, hogy lehetetlen ellenőrizni, hogy a vendégek milyen minőségű és mennyiségű takarmányt adnak az állatoknak. Emellett az etetés jelentős egészségügyi kockázattal is jár: az ember is megfertőződhet, de gyakoribb, hogy a madarak vagy emlősök kapnak el valamit a vendégektől, különösen a kis karmosmajmok érzékenyek a betegségekre.[caption id="" align="alignleft" width="334"] Illusztráció Fotó: MTI
[/caption]

Az etetés során előfordulhat a látogatók sérülésével járó harapás is, s az is megtörténhet, hogy az állatok összeverekednek egy-egy falaton. A vendégek ugyanis gyakran kifejezetten a gyengébb, alacsonyabb rangú állatoknak próbálnak kedvezni, amely kiválthatja a domináns egyedek agresszióját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!