Közélet

2011.08.23. 14:45

Milliókba kerülhet a családalapítás

Magyarországon demográfiai válság van, miközben becslések szerint 120-150 ezer pár szeretne gyereket. Az ő helyzetük azonban közel sem nevezhető egyszerűnek, mivel esetükben valamilyen egészségügyi probléma gátolja a családalapítást.

femina.hu

A lombikbébiprogramban való részvétel viszont drága, hiába áldoz az állam sok pénzt rá, még így is legalább 100-300 ezer forintnak kell lenni a zsebben ahhoz, hogy a párok elkezdhessék a kezeléseket. Segítség lehetne, ha legalább a programban részt vevők védettségét nem vennék el.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly összesen alig több mint 90 ezer gyermek született Magyarországon, ami a legalacsonyabb érték a születési statisztika hazai történetében.

A demográfiai válságra a kormány is próbál megoldásokat keresni, indítottak egy 1,8 milliárdos programot, melynek célja, hogy a köztudatban pozitív irányú változás következzen be a családalapításról való gondolkodást illetően, emellett a kismamáknak ajtódíszt osztanak, mellyel minél több gyermek vállalására kívánják biztatni a fiatalokat, a leendő édesanyákat – írja a femina.hu.

120-150 ezer pár akar gyereket

Bár Magyarországon egy bizonyos réteg körében valóban visszaesett a gyermekvállalási kedv, több tízezren vannak azok is, akik szeretnének babát, de egészségügyi okokból erre természetes úton nincs lehetőségük.

– Magyarországon mintegy 120-150 ezer pár küzd hasonló gondokkal – tájékoztatott az Országos Lombikbébi Támogató Alapítvány alapítója, Földi Lajos. Ugyanezt erősítette meg dr. Dévai István, a Dévai Intézet alapítója és vezetője. A lombikbébiprogrammal is foglalkozó klinikán a főorvos elmondása szerint évente százas nagyságrendben érdeklődnek.

Dr. Dévai István elmondta, ők 3-400 műtétet végeznek egy évben, egyetértett ugyanakkor Földi Lajos állításával is, miszerint vannak olyanok, akik a magas költségek miatt döntenek úgy, hogy egyáltalán nem, illetve csak később vágnak bele a programba. Utóbbi veszélye, hogy a beültetés sikeressége nagyban függ a kortól is, vagyis minél tovább vár valaki, annál messzebbre kerül a gyermekvállalástól.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Több tízezren vannak azok is, akik szeretnének babát, de egészségügyi okokból erre természetes úton nincs lehetőségük
[/caption]

– Vannak, akik a pénz miatt nem kezdik el. Hogy hányan, azt nem lehet tudni, ezt mondják meg utoljára – közölte dr. Dévai István.

Több százezres költségek

Földi Lajos tájékoztatása szerint ahhoz, hogy valaki a programban részt vegyen, legalább 100-300 ezer forintnak kell lenni a zsebében. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ugyanis csak a beültetéseket állja – abból is az első ötöt –, a hormoninjekciókért fizetni kell.

Az injekciók ára pedig igen borsos, van olyan készítmény, ami 30 ezer forintba kerül, és ez csak az egyik a sok közül, amit használni kell. Az alapítvány is részben ezért jött érte, a hozzájuk fordulóknak igyekeznek segíteni a gyógyszerek árának átvállalásával.

A főorvos hangsúlyozta azt is, Magyarország az egyetlen olyan európai ország, ahol öt beültetés árát finanszírozza az állam, mindenhol kevesebb ez a szám. Földi Lajos szerint viszont segítség lehetne, ha a gyógyszerek áfáját elengednék, és így csökkentenék a költségeket. Mert a 100-300 ezer forint csak az első beültetésig elég, ha az nem lesz sikeres, akkor további 100-300 ezer forint szükséges a folytatáshoz. Ha a második beültetés is sikertelen, akkor ezzel az összeggel újra számolni kell.

Így segíthetne a kormány

A pénzügyi gondok mellett nem segít a programban részt vevőkön az a terv sem, hogy a jövőben ők kikerülnének a védett körből. Ez az új Munka Törvénykönyvének tervezetében szerepel, a dokumentumot megálmodó Nemzetgazdasági Minisztérium a szigorítást azzal indokolja, hogy "az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelés időtartama nem meghatározható".

Dr. Dévai István elmondta, ha elsőre sikerül a beültetés, akkor a kivizsgálásokkal együtt három-négy hónapot vesz igénybe a teljes eljárás, ha viszont nem, akkor "a határ a csillagos ég".

A jelenlegi szabályok szerint ennek ellenére nem lehet felmondani azoknak, akik reprodukciós eljárásban vesznek részt - feltéve, ha erről írásban értesítik főnöküket. Ezen változtatna az új Munka Törvénykönyve. Bár a Nemzetgazdasági Minisztérium azt közölte: megmarad a kismamák védelme, arra nem tértek ki, hogy ez a lombikbébiprogramban részt vevőkre is vonatkozik-e. A tervezet ősszel kerül a parlament elé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!