Közélet

2011.08.14. 21:28

Kényszerűségből közös jegyzőjük lesz

A tervek szerint közös jegyzője lesz a gátéri és a petőfiszállási önkormányzatnak. A kezdeményezés Gátérról indult el.

Hraskó István

– A költségvetési törvény szerint ha egy település lélekszáma ezer fő alatti, és a következő év január elsején nem tartozik körjegyzőségbe, akkor nem pályázhat az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok támogatására, vagyis az „önhikire". Ez viszont fontos lenne számunkra, hiszen a keretből idén is 12 millió forintot kaptunk, amire nagy szüksége is volt községünknek, tekintve, hogy a költségvetési hiányunk elérte a 28 millió forintot – mondta el lapunknak Jánosiné Gyermán Erzsébet, Gátér polgármestere.

Az idei év elején a Kiskunfélegyháza melletti falu lélekszáma a statisztika szerint 994 fő volt. Elvileg azóta újra a bűvös ezer fölé emelkedhetett a népesség, de az önhikis (önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került önkormányzatok számára szóló) pályázatoknál a január elsejei adatot veszik figyelembe. Így lépnie kellett az önkormányzatnak.

– A kényszer szülte ezt a megoldást. Megkerestük Petőfiszállás és Pálmonostora képviselőtestületét a kérdéssel. Petőfiszállás elfogadta a körjegyzőség kialakítására vonatkozó indítványunkat – jelentette ki Jánosiné Gyermán Erzsébet. Mint megtudtuk, Pálmonostorán viszont elutasította a csatlakozást a testület, mivel ott úgy gondolják: a járások bevezetésével úgyis teljesen átszervezik az önkormányzati rendszert, a települések feladatait.

A gátéri és a petőfiszállási polgármester tovább egyeztet a kérdésben, majd ezután fogják kiírni körjegyzői tisztre a pályázatot. A nyertes a tervek szerint december elsején kezdhetné meg munkáját. Jelenleg egyébként a gátéri jegyző, Toldi Zsolt látja el a hivatalvezetői feladatokat Petőfiszálláson is, mivel ott nemrég nyugdíjazás miatt megüresedett a pozíció.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!