Közélet

2011.08.16. 07:29

Kajak-kenu: érmek, hajók, oklevelek - Kolonics-kiállítás Szegeden

Hétfőtől Szegeden, a Klauzál téri EDF Galériában látható a kajak-kenu világbajnokság alkalmából megnyílt vándorkiállítás, amely a 2008-ban elhunyt kenus legenda, Kolonics György pályafutását mutatja be.

nemzetisport.hu

Pontosan húsz évvel ezelőtt szerepelt először felnőtt világbajnokságon Kolonics György, aki utána 17 éven keresztül megszakítás nélkül minden világversenyen részt vett.
Erről az évfordulóról is megemlékezik a kiállítás, amelyen bemutatják a kétszeres olimpiai, tizenötszörös világ- és háromszoros Európa-bajnok versenyző nagyjából ötszáz érme közül a legfontosabbakat, valamint több oklevelét, állami kitüntetéseit és két hajóját. Az egyikben 1996-ban, Atlantában Horváth Csabával nyert olimpiát 500-on, a másikban Sydneyben egyedül győzött ugyanezen a távon, írj a nemzetisport.hu.

„Éppen jókor ért ide ez a kiállítás, Kolót rengeteg szép emlék fűzte Szegedhez – mondta az ünnepélyes megnyitón Kolonics György világbajnok és olimpiai bronzérmes páros társa, Kozmann György. – Az egyik legemlékezetesebb szegedi élményét volt szerencsém vele átélni 2006-ban, amikor csodálatos közönség előtt nyertünk világbajnoki címet ezer méteren párosban. Akkor a döntőt közvetítő sportriporter azt mondta, Koló szobrot érdemelne a Tisza-parti városban. Bár szobra még nincs Kolonics Györgynek Szegeden, ez a kiállítás többet elmesél róla, mint bármilyen emlékmű."

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!