Közélet

2011.08.12. 17:06

Ha lesz pénz, lesz könyv

Egyes önkormányzatok máig nem rendezték a terjesztőkkel a tavalyi évre megrendelt ingyenes tankönyvek árát. Lesz olyan iskola, ahová a tanévkezdésre nem futnak be térítésmentességet élvező diákok tankönyvei.

Popovics Zsuzsanna

A Tankönyves Vállalkozók Országos Testülete megelégelte, hogy az önkormányzatok egy része egy éve adós a tankönyvterjesztőknek. A szervezet azt javasolja tagjainak, ne szállítsák ki a tankönyvek egy részét azoknak az iskoláknak, amelyek fenntartója még a tavalyiak árát sem fizette ki. A tartozás csaknem felét egyébként Pest megye adóssága teszi ki.

Bács-Kiskun megyéből egyetlen iskolafenntartó sem tartozik, Nagykőrös megyei fenntartású középiskolája viszont érintett. – A tavalyi kifizetetlen tankönyvek miatti kintlévőségünk tíz-egynéhány millió forint, ugyanezt idén már nem tudjunk finanszírozni – mondta el lapunk megkeresésére Szathmáry István, a Szathmáry Kereskedőház Kft. vezetője. – A térségben 240 iskolának szállítunk tankönyveket, a legtöbb iskolafenntartó Pest megyéből, néhány Szolnok megyéből tartozik. Nagykőrösön egy megyei fenntartású középiskolába szállítottunk tavaly könyveket. Amiért a szülők fizettek, azok árát megkaptuk, amiért az állam, azét nem.

Az önkormányzatok már tavaly ilyenkor megkapták az ingyenes tankönyvre jogosult gyerekek után járó normatív támogatást. A súlyos anyagi gondokkal küzdő fenntartók általában elismerik tartozásukat, és azt is, hogy másra, például fűtésre vagy étkeztetésre költötték a pénzt. A terjesztők nagy része kemény lépésre szánta el magát: amíg nem fizetnek, addig nem szállítanak a tartozó önkormányzatoknak. 

A Szathmáry Kereskedőház már elkezdte kiszállítani a tankönyveket, Nagykőrösre is eljuttatják azokat, amelyek árát a szülők rendezik. Az ingyenes kiadványokra jogosult gyerekek könyveit viszont csak akkor adják át az iskolának, ha a fenntartó átutalja az idei tanévre megrendelt térítésmentes könyvek ellenértékét a cég számlájára.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Amikor a tankönyvekről ír a sajtó, a diákok már hallani vélik a becsöngetést
[/caption]

– Az önkormányzatnak nincs saját forrása sem a tavalyról maradt tartozás, sem az idei tankönyvek kifizetésére, az anyagiak tekintetében az jelenthetne megoldást, ha kormányzati segítséget kapna a megye – nyilatkozta lapunknak Ambrus András, a megyeháza sajtófőnöke. – Keressük annak megoldását, hogy tanévkezdéskor ne maradjanak tankönyv nélkül a diákok. Több iskola vállalta, hogy a tavaly kiosztott ingyenes könyveket visszaszedik és újraosztják a következő évfolyamokon.

Már tárgyalt Pest megye vezetése a tankönyves vállalkozók illetékeseivel a körülbelül 50-60 milliós adósság rendezéséről, és noha a konkrét megállapodásról még nincsenek információk, szeptemberben minden iskolásnak lesz tankönyve – szögezte le az önkormányzati szóvivő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!