Közélet

2011.08.23. 15:47

Felavatták a főiskolai Tudósházat

Ismét gazdagodott a Kecskeméti Főiskola: tegnap ünnepélyes keretek között avatták fel új Tudósházat.

Popovics Zsuzsanna

Az ötszintes, a jövőben számos funkciót ellátó impozáns épület egy lepusztult katonai laktanyaépület bővítésével és felújításával készült el a főiskola műszaki-természettudományi tudásbázisának fejlesztésének részeként. A homokbányai városrészben, a főiskola kollégiumai mellett működhet ősztől a 3500 négyzetméter alapterületű Tudósház, amely változatos tereivel – szekciótermek, tárgyalók, kutatói apartmanok – helyet biztosít a tudományos kutatás, az eredmények bemutatása és a népszerű ismeretterjesztés minden formájának.

Dr. Danyi József rektor köszöntőjében elmondta: az épület egy olyan, 2,57 milliárd forint értékű fejlesztési program részeként valósulhatott meg, amilyenre még nem volt példa a Kecskeméti Főiskolán. „Ez egy igazi sikertörténet, amely hosszú távra megalapozza a főiskola jövőjét. Ez a fejlesztés is a gyakorlatias szakemberképzés alapjául szolgál” – hangsúlyozta a rektor.

A díszvendégként jelen lévő dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter szerint nagy jelentőséggel bír, hogy uniós források felhasználásával létrejöhetett egy ilyen fontos intézmény. Köszöntőjében azt kívánta: használják sokan, sokrétűen a Tudósházat, érezzék magukat otthon benne a főiskola oktatói, hallgatói, és nyitott házként használják a tudomány iránt érdeklődő fiatalok. Az ünnepélyes szalagvágást követően elsőként a miniszter írt a Vendégkönyvbe, miszerint a Tudósház „egy példaértékű tervezés, kivitelezés és összefogás eredménye”.

A főiskola kiemelkedő pályázati tevékenységet folytat, jelenleg 13 uniós projektjük van folyamatban közel 6 milliárd forint értékben – mondta el Földesi Gabriella projektmenedzser. Dr. Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere reményét fejezte ki, hogy a főiskola és a város összefogásával a homokbányai városrész fejlesztése, felzárkóztatása új lendületet kaphat.

Hogy valamennyi korosztály és főiskola kar képviselve legyen, heten vágták át a nemzeti színű szalagot az épületavatón: dr. Réthelyi Miklós, dr. Danyi József, dr. Zombor Gábor, Földesi Gabriella, dr. Prof. Cserni Imre egyetemi tanár, Molnár Viola GAMF-hallgató, Gál Zsombor Csaba a Tanítóképző Kar gyakorlóiskolájának kisdiákja.

Popovics Zsuzsanna Az ötszintes, a jövőben számos funkciót ellátó impozáns épület egy lepusztult katonai laktanyaépület bővítésével és felújításával készült el -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!