Közélet

2011.08.16. 11:00

Drága „mulatság” az iskolakezdés

Két hét múlva becsengetnek. A tanévkezdéshez táska és sok-sok belevaló is szükséges a tanulóknak, amit leginkább a nyár végén szereznek be a szülők. Ön mennyit költ tanszerekre?

Popovics Zsuzsanna

Nagy a választék az üzletekben. A felnőttek zöme a füzetek mérete, a táska ára, a tolltartó tartóssága alapján igyekszik választani a millióféle termék közül, a gyerekek többsége pedig a trendi, azaz a filmhősökkel díszített, illatosított, flancos iskolaszereket keresi a polcokon.
Általános tapasztalat, hogy egy gyermek tanszerei néhány ezer forintért is beszerezhetők, de akár több tízezret is költhetnek rá a szülők. A „menő” termékek idei divatját a Hannah Montana és az Alkonyat sztárjai diktálják, emellett az Avatar kék figurái is viszonylag gyakorta visszaköszönnek a tanszerekről.

Az Árukereső.hu kutatása szerint az iskolatáska és a tornaszerek vásárlásánál a minőség a legfontosabb a válaszadók többsége számára, a kiválasztás során pedig fontos a személyes kipróbálás, felpróbálás is.
Az iskolához kapcsolódó felszerelések közül az íróasztaltól várják legtöbben a 3 évnél hoszszabb használhatóságot, a gurulós széket és a laptopot a válaszadók több mint 80 százaléka szeretné három évnél tovább használni. Az iskolatáskának, hátizsáknak a válaszadók kábé 70 százaléka szerint, a tolltartónak a válaszadók mintegy 80 százaléka szerint 1–3 évig kell használhatónak lennie.

A felmérést idén júniusban végezték 1500 magyarországi internetező körében. A kutatásban részt vevő válaszadók fele általános iskolásnak, egyharmada középiskolásnak keres tanszereket, hatoda pedig felsőfokú intézményben tanuló diáknak vásárol eszközöket az iskolakezdésre.
Vannak, akik szeretik egy helyen, egy alkalommal letudni a tanszervásárt, mások inkább utánajárnak, hol mi az olcsóbb, és ott veszik meg. Aki takarékoskodni szeretne, annak érdemes figyelembe vennie, hogy mire van gyermekének már szeptemberben szüksége, és mi kell csak később, így csökkenthető a tanévkezdés költsége. Azt is jó tudni, hogy a legtöbb üzletben az akciós árak egészen szeptember végéig érvényesek. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] A gyerekeknek kaland az új iskolatáska beszerzése, a szülők zömének jelentős anyagi teher az iskolakezdés
[/caption]

A tanszervásárra indulók „beszerzési listáján” a legnagyobb tételt az iskolatáska jelenti, amiből találni ezerforintosat is, de egy kisméretű celebes hátizsák már ennek közel tízszeresébe kerül. Minőség terén ritkán lehet felfedezni lényegi különbséget. A tartósságot illetően az egyetlen mérvadó a tapasztalat: ha a tavaszi szünetig kibírja a strapát táska, jól választottunk, ha nem, kereshetünk másikat.

A bevásárlóközpontokban sok termék kapható tavalyi áron, van, ami még olcsóbb is. Ceruza már ötven forintért is kapható, füzet 25 forintért. Sokat spórolhat, aki például egyszerű borítójú A5 méretű füzetet választ, borítónak pedig színes fedőt – a közel ezerforintos, sztárokkal díszített kemény fedeles füzet helyett. A felső tagozatosoknak már spirálfüzetre, különböző méretű mappákra is szükségük van, ezek minimálára néhány száz forint, a drágábbak darabja 700–1500 forintba is belekerülhet.

A spirálfüzetnél arra érdemes odafigyelni, hogy az olcsóság gyakran a minőség és a mennyiség rovására megy. A 70 lapos, vastagabb füzetlapokból készült jegyzet drágább, mint a kevesebb és vékonyabb lapokból készült, ám utóbbi hátránya, hogy a tinta, a sorkiemelő átüthet lapjai túloldalára. Így aztán egyáltalán nem biztos, hogy végül az vásárol olcsóbban, aki kevesebbet fizet.

Mire minden, szükségesnek vélt írószer, füzet, leckekönyv és egyéb művészeti felszerelés a kosárba kerül, csak saccolható a végösszeg. A pénztárnál aztán többen a fejüket csóválják: hiába próbálnak mindenből olcsóbbat venni, a végösszeg így is több ezer forintra rúg. Ehhez hozzájönnek még a tankönyvcsomagok, a tornafelszerelés, a tisztasági csomag, melyekkel együtt több gyerek esetén a szülők pénztárcája könnyen kiürül.

Árösszehasonlítás egy nagybevásárlóközpont kínálatából:

Iskolatáska: 1000–13 000 Ft

A5 méretű iskolai füzet: 25–920 Ft

Tolltartó: 1099–5500 Ft

Hegyező: 149–1299 Ft

HB-s grafitceruza: 59–460 Ft

Papírragasztó: 269–849 Ft

12 színű színes ceruza: 99–3500 Ft

Füzetborító: 25–80 Ft

Kisolló: 149–350 Ft

Színes gyurma: 299–670 Ft

Technikacsomag: 89–250 Ft

Ecset: 59–175 Ft

Rajzlap: 45 Ft

Rajztábla: 299–670 Ft

<!-- Drága „mulatság” az iskolakezdés Két hét múlva becsengetnek. A tanévkezdéshez táska és sok-sok belevaló is szükséges a tanulóknak, amit leginkább a nyár végén szereznek be a szülők. Ön mennyit költ tanszerekre?

Popovics Zsuzsanna Árösszehasonlítás egy nagybevásárlóközpont kínálatából: Iskolatáska: 1000–13 000 Ft

A5 méretű iskolai füzet: 25–920 Ft

Tolltartó: 1099–5500 Ft

Hegyező: 149–1299 Ft

HB-s grafitceruza: 59–460 Ft

Papírragasztó: 269–849 Ft

12 színű színes ceruza: 99–3500 Ft

Füzetborító: 25–80 Ft

Kisolló: 149–350 Ft

Színes gyurma: 299–670 Ft

Technikacsomag: 89–250 Ft

Ecset: 59–175 Ft

Rajzlap: 45 Ft

Rajztábla: 299–670 Ft A gyerekeknek kaland az új iskolatáska beszerzése, a szülők zömének jelentős anyagi teher az iskolakezdés -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!