Közélet

2011.08.23. 16:41

Beszél ön angolul?

Egy tervezet szerint háttérbe szorítaná az angol nyelv tanítását az oktatási államtitkárság, mert úgy vélik, túl könnyű megtanulni. Az ebből fakadó sikerélmények félrevezethetik a diákokat – harsogta az országos média néhány napja.

Barta Zsolt

Lehet, hogy valaki komolyan foglalkozott ezel a kérdéssel, lehet, hogy nem. Ismerjük a régi magyar mondást, nem zörög a haraszt...

Ami a lényeg: ma a világ első számú kommunikációs nyelve az angol. A 19. században a francia volt az elismert nyelv a felvilágosodás, a napóleoni háborúk, illetve Párizs gyors fejlődése és ennek Európára gyakorolt hatása miatt. A XX. század második felében az amerikai gazdaság, a mai napig tartó dollár-egyeduralom miatt az angol a meghatározó. Az  Európai Unióban hiába hivatalos nyelv az összes tagállam nyelve, de az uniós eszperantó az angol.

Lehet megideologizálni az angol helyét, meg szerepét, de tudomásul kell venni: a fél világ ezen társalog Tokiótól Brüsszelig. Ez az üzleti-, a számítástechnikai-, a konferenciák-, a tudomány világnyelve ma még. Lehet, hogy unokáink idején majd a kínai lesz. Ki tudja?

Hogy könnyű-e az angol? Ha az lenne, akkor a Kecskeméti Főiskolán rég kiosztották volna már azt az ezer diplomát, amelyet nyelvvizsga hiányában visszatartanak. Az angolról csak annyit, hogy a britek 16 igeidőt használnak, mi csak hármat. A szavak helyesírásáról, illetve a  kiejtéséről pedig jobb nem beszélni.

Szóval aki úgy gondolja, hogy könnyű elsajátítani, az előbb tegyen le egy felsőfokú nyelvvizsgát, tanár és felkészítés nélkül. Nobel-díjat fognak neki adományozni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!