Közélet

2011.07.28. 08:22

Visszatértek a fák a Partiscum irodaház helyére

Újra burjánzik a növényzet a Bertalan híd újszegedi hídfőjénél, azon az ingatlanon, ahová a Partiscum irodaházat álmodta meg a Demján Sándor érdekeltségi körébe tartozó ingatlanfejlesztő cég. Az építkezések megkezdésének továbbra sincs biztos időpontja.

szegedma.hu

A szegedi önkormányzattól 175 ezer forintért vásárolta meg a területet az Arcadom Építőipari Zrt. – melynek többségi tulajdonosa Demján Sándor cége, az Euorinvest Zrt. –, hogy felépítse rá 5 milliárd forintból a 3700 négyzetméteres Partiscum-irodaházat. A projekt megakadt, aminek a beruházó szerint a válság a fő oka, írja a szegedma.hu.

Piaci lépésekre várva?

A város már 2006-ban módosította a terület besorolását különleges intézményi területről (ami lényegében rekreációs hasznosítást jelent) kereskedelmi besorolásúvá, hiszen Demján cége már akkor megkereste a városvezetést. Az örömhírt Nagy Sándor (MSZP-SZVE) egykori városfejlesztési alpolgármester jelentette be. A helyi sajtóban az önkormányzat fejlesztési cégének, a Szeged Pólus Nonprofit Kft.-nek akkori vezetője, Susányi Tamás pedig úgy nyilatkozott, hogy bár Szeged nagyvárosias szintű ellátást biztosít, vonzó környezetet kínál, ugyanakkor hiányt szenved nagyméretű irodaházakban. irodahaz01_gs Továbbá úgy fogalmazott, az egyetem folyamatosan bocsát ki képzett munkaerőt, a lakásárak kedvezőbbek, a fiatalok örülnének az új álláslehetőségnek; a szűk keresztmetszetet a minőségi irodakínálat jelenti. Susányi tanulmányokra is hivatkozott, melyek az ún. megosztott szolgáltató központok (shared service center) elhelyezésének lehetőségeit, igényeit vizsgálták. A Szeged Pólus akkori vezetője ezek alapján kijelentette, a város munkaerő tekintetében ugyan jó adottságokkal rendelkezik, azonban problémát jelent a cégek fizikai elhelyezése. „Fennáll az a veszély, ha sokáig nem leszünk képesek megfelelő infrastruktúrát biztosítani a betelepülni akaróknak, akkor a piac átlép Szegeden” – fűzte hozzá.


Jelentős zöldterület tűnt el

A tervet már az elejétől ellenezte Szabó László, a terület akkori fideszes képviselője, aki szerint semmi sem indokolja azt, hogy a város „bagóért” eladjon egy értékes újszegedi telket, a kertvárosi környezetet a feje tetejére állítva. „Egy ilyen irodaház, funkcióját tekintve, a város bármely részén üzemelhetne” – érvelt Szabó a SZEGEDma.hu-nak. A Szögedi Védegylet vezetője aggályosnak tartotta azt is, hogy a környék forgalma teljesen átalakul majd, fokozva a zajt és a légszennyezést. A képviselő kiemelte, hogy a területen a rekreációs fejlesztésekre kell helyezni a hangsúlyt, és kívánatosnak tartaná, ha szabadidős, pihenő övezetbe illő fejlesztések mentén gondolkodna a városvezetés. Az irodaház leendő építésével viszont jelentős zöldterülettől fosztanák meg a szegedieket.
2013-ra elkészülhetne a Partiscum, ha…

Az elképzelések szerint egyébként már 2009-re elkészült volna az “A” kategóriás irodaház, ám a megálmodott átadás évében még mindig parlagon állt a terület. Akkor a cég kommunikációs vezetője úgy nyilatkozott, hogy az építkezés csak akkor kezdődhet meg, ha sikerül a 16 ezer 800 négyzetméter bérbe adható irodaterület 30 százalékát értékesíteni. Két év eltelt, de az ingatlan még mindig üres, s bár a zöldterület megszüntetésekor a beruházó azt ígérte, hogy folyamatosan karbantartja, gondozza a telket, a fák, cserjék mára újra birtokba vették a töltésoldalt (ami nem feltétlen baj, sőt… – a szerk.)

Ismét felkerestük az Arcadom Zrt.-t, hogy érdeklődjünk az irodaház felől. Azt a választ kaptuk, bár érvényes építési engedélyük van, a válság miatt még mindig nem jött össze a beruházás megkezdéséhez elegendő bérlő, így bizonytalan, mikor kezdik az építkezést. Megtudtuk, ha még az idén elkelne az irodaház bérleményeinek 30 százaléka, akkor legkorábban 2013-ra készülhetne el a Partiscum.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!