Közélet

2011.07.11. 17:35

Van, aki örül neki, mások beintenek a sofőrnek

Néhány napja újra tartálykocsiból locsolják a legforgalmasabb utcákat Kecskeméten. Elsősorban a portalanítás a cél. Van, aki bosszankodik, mikor autója a szórófejek hatósugarába kerül, a gyalogosok egy része viszont kifejezetten örül az alkalmi frissítőnek.

Hraskó István

Az elmúlt napok kánikulai időjárása indokolttá tette a Városgazdasági Kft. huszonötéves teherautójának bevetését. A hét köbméteres tartályt szállító Liaz akkor indul, ha az átlaghőmérséklet a megyeszékhelyen eléri a 28 fokot. A locsoló a szabadidőközpont tavának vizével öntözi a gyalogosok által leginkább használt utcákat – azaz értelemszerűen főként a központban tűnik fel.

– Az aszfalt hűtését a naponta szétszórt körülbelül százezer liter vízzel nyilván nem lehet elérni. A fő hangsúly a pormentesítésen van, ami viszont nagyon fontos, főleg a babakocsikban ülő gyerekek védelmében, hiszen leginkább rájuk száll az autók által felvert por – nyilatkozta a Tigyi Márton, a VG Kft. városüzemeltetési részlegének vezetője. Hozzátette: a visszajelzések az autósok részéről negatívak, sokan felháborodottan telefonálnak amiatt, hogy a locsoló összekoszolta autójukat. A cég munkatársa szerint azonban nem tudnak mit tenni: szükséges intézkedésről van szó.

Kiss Ferenccel hétfőn délelőtt a szabadidőközpont bejáratánál találkozunk. Nap mint nap ő vezeti Kecskemét egyetlen locsolókocsiját. Tapasztalt sofőr: 47 éve ül a volán mögött. Sokáig fuvarozott és kombájnozott, 1998-ig négy és fél millió kilométeren nyomta a gázpedált. Számításai szerint azóta bőven túllépte az ötmilliós határt. Balesete soha nem volt. Ha nem az utakat locsolja, akkor konténereket szállít, vagy havat takarít.

– Délelőtt tízkor kezdődik a műszak és este hatig tart. Kialakult útvonalam van, azt járom naponta töbször. A Kaszap utcában kezdek, majd következik a Jókai, a Kápolna, a Petőfi Sándor utca, a Dobó körút, a Batthyány utca, a Csongrádi, majd a Rákóczi út. Egy másik irányba pedig a Széchenyivárost – Nyíri utat, Akadémia körutat, Március 15. utcát – locsolom meg. Van, hogy tízszer is fordulok – vázolja napirendjét a sofőr, miközben a szabadidőközpontnál lévő tűzcsapnál vizet vételez. Hirtelen kisebb szökőkút keletkezik a teherautó tetején, jelezve: tele a tartály. Beszállunk, a klíma most egész elviselhető a vezetőfülkében.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kevesen közömbösek a locsolókocsit látva
[/caption]

– Pedig sokszor szinte rámragad a ruha, annyira leizzadok – meséli Kiss úr, miközben 25-30 kilométer/órás sebességgel döcögünk a belváros felé. A Liaz korának megfelelően már nem a legjobb fényében tündököl: zörög, nyikorog, de ahogy a sofőr lekopogja a műszerfalon: „akárhogy is néz ki, még soha nem romlott el, elballag mindenhova”.

Kisebb sor mindenhol keletkezik, amerre járunk: nem csoda, hiszen a tartálykocsi középen halad, elfoglalva mindkét forgalmi sávot. Érdekes megfigyelni a járókelők reakcióit: egy középkorú férfi bosszankodva megáll az úttól sok-sok méterre, egy idős nő mosolyogva hátrál pár lépést, három kislány viszont nagy vidáman nemhogy odébbugrana, hanem közelebb is jön, hadd érje egy kis víz a lábukat. Az biztos: kevesen maradnak közömbösek a járgány láttán.

– A zebráknál természetesen mindig elzárom a szórófejeket, de múltkor pár járókelő kérte, hogy locsoljam meg őket. Megszámoltam, tizennégyen kaptak frissítőt – mosolyog a locsolóautó vezetője. Mint mondja: az emberek általában jól fogadják közeledését, csak nagy ritkán intenek be – főleg fiatalok – nemzetközi jelzéssel. De a sofőr nem veszi fel a sértéseket, csak halad rendületlenül megszokott útvonalán.

Címkék#Kecskemét
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!