Közélet

2011.07.12. 15:01

Vállalkozók lesznek a bajai romák?

Szalmaszálként kapaszkodnak a bajai IV-es Tanya Körzet lakói egy lehetőségbe, amely talán esélyt teremt számukra is a megélhetésre.

Rab Rita

Mintegy hétszáz ember él a Volán telep mögötti poros, a lakott területtől távol eső tanyákon. Az itteniek egy része munkanélküli, mások többedmagukkal tengődnek a 23 ezer forintos segélyből. Közmunkára is jelentkeztek, ha kell mennek, de a munkaóra kevés, és ezért a fizetség is alacsony. Most reménysugárt jelentene számukra az új szociális célú hitelprogram, ami már több megyében jól ismert.

A Bajai Cigány Kisebbségi Önkormányzat épülete előtt várták az új lehetőség iránt érdeklődőket, ahol Májer Noémi terepmunkás röviden ismerteti a Kiút programot. Arról beszél, hogy miért érdemes belevágni, hogyan működik. Az emberek arcán tükröződik a bizalmatlanság. Nem csoda, van, aki már megégette magát egyik-másik hitelprogrammal.

Horváth Szilveszter, a Cigány Kisebbségi önkormányzat elnöke elmondja: - Nagyon alaposan utána nézünk a Kiút program minden elemének. Féltem az embereimet, nem szeretném, ha csalódnának. Az mindenképp vonzó, hogy a hitelkamat 15 százalék, és hetente kell törleszteni, nem kell hozzá sem kezes, sem fedezet. Nem csoda, hiszen nem is tudnának megfelelő fedezetet nyújtani. A hitelszámla mellett nyitnak számukra egy megtakarítási számlát is, amire pedig 15 százalék kamatot fizetnek. E mellett él egy harmadik számla is, mire a felvett hitel 5 százaléka kerül. Ha az ügyfél megszorul, akkor ebből a pénzből fedezheti a heti törlesztését. Ily módon csökken a kockázat is.

Tetszik, hogy a társaság egy éven át ott áll az emberek mögött, az ő könyvelőjük könyvel, együtt készítik a szakemberekkel a pénzügyi terveket, és megkapják a felkészítést is a vállalkozóvá váláshoz. Bízom benne, hogy ez egy komoly esély, mert sokan a mindennapi betevőért küzdenek. Van, köztük olyan család, ahol alig-alig kerül az asztalra az a kis kenyér is.

Májer Noémi a Dél-Alföldi régió képviselője: – Célunk a hátrányos helyzetben élő, tartós munkanélkülieknek segíteni abban, hogy önfenntartóvá váljanak. Ez a segítségnyújtás kettős. Egyrészt szakmai segítségnyújtást jelent, másrészt pedig pénzbeli támogatást. Ha megalakul Baján egy öt-hét fős csoport, akik szeretnének vállalkozni, akkor indulhat a program. Hetente 2-3 alkalommal találkozunk, együtt megtervezzük az ügyfelek vállalkozását. Számukra az első lépés, hogy álljanak elő egy hasznosítható ötlettel, melynek megvalósításához tőkére van szükségük. Mi pedig minden eszközzel segítjük a megvalósítást. Fontos szempont, hogy ügyfeleink soha nem kerülhetnek rosszabb helyzetbe, mint amiben korábban voltak.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A kisebbségi önkormányzat garázsában tartották a megbeszélést
[/caption]

Kiderül az is, hogy az embereknek három hónap áll rendelkezésre ahhoz, hogy vállalkozóvá váljanak. Ezalatt vállalkozási ismereteket tanulnak, abból vizsgát is tesznek. Elintézik a szükséges adminisztrációt. A vizsga után alig két héten belül az első három ember megkapja a kért hitelét. Ha rendesen törlesztettek, akkor 6 hét után a következő két fő kaphat hitelt. Legutoljára a csoport legerősebb személyisége jut a hitelhez. Ennek nem titkolt oka van, sarkallja a társakat arra, hogy dolgozzanak, törlesszenek és működjön a csoport. A hitel összege 200 ezertől 1 millióig terjedhet.

Rab Rita A kisebbségi önkormányzat garázsában tartották a megbeszélést -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!