Közélet

2011.07.26. 16:46

Máshol, de működnek az ágyak

– Nem szűnt meg az aktív betegellátás a kiskunfélegyházi városi kórházban, csak máshol működtetjük aktív ágyainkat – mondta lapunknak dr. Kovács József főigazgató.

Vajda Piroska

A félegyházi városi kórház igazgatója mindezt arra levélre reagálva mondta, melyben a szakminisztérium államtitkára azt állítja: „Nincs tudomása olyan egészségügyi intézményről, amely a 2010-es kormányváltás óta eltelt időszakban struktúraváltás keretében teljes mértékben felszámolta volna aktív betegellátását.”  Halász János államtitkár mindezt dr. Garai István országgyűlési képviselő kérdésére válaszolta a napokban.

Dr. Kovács József aláhúzta, a minisztériumban csak arról tudnak, ami valójában történt. Pontosan, hogy a félegyházi kórház együttműködési szerződést kötött Kecskeméttel, melynek értelmében aktív ágyait átadta a megyei kórháznak, és Kecskemétről Félegyházára kerültek a rehabilitációs ágyak. Hangsúlyozta, a félegyházi képviselő-testület az önkormányzat számlavezető pénzintézetének elvárása ellenére sem szüntette meg a kórházat, és nem adta át a működtetési jogot sem az államnak, sem a megyének. Ez azt jelenti, hogy bármikor visszaállítható az aktív betegellátás a félegyházi kórházban.

– Ez egy kényszermegoldás, de még egyszer mondom, nem szűnt meg az aktív betegellátás Félegyházán, csupán annyi történt, hogy gazdasági okokból Kecskeméten működtetjük aktív ágyainkat – tette hozzá a főigazgató-főorvos. Kiskunfélegyháza és térsége lakói a megyei kórházban kapnak ellátást, ha fekvőbeteg-kezelésre szorulnak. A kiskunfélegyházi kórház aktív ágyai jelenleg Kecskeméten vannak.

A város kórház körüli újabb vitát a Félegyházi Civil Kontroll aláírásgyűjtése robbantotta ki. Négyezer aláíró csatlakozott ugyanis ahhoz a kezdeményezéshez, melyben kérik a város vezetőit, hogy haladéktalanul állítsák vissza az aktív betegellátást a félegyházi kórházban. Továbbá induljon átfogó, és nyilvános vizsgálat a megszüntetés körülményeiről, az ezzel kapcsolatos döntések hátteréről, valamint a jelenlegi helyzet kialakulásának személyi felelősségéről. Az aláírásgyűjtéshez dr. Garai István honatya, önkormányzati képviselő is csatlakozott, és a júniusi testületi ülésen napirend előtt ismertette annak eredményét.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A főigazgató, dr. Kovács József szerint tévedés azt gondolni, hogy a félegyházi aktív betegellátás megszűnt, csak ideiglenesen Kecskeméten állomásoznak az ágyak.
[/caption]

Napirend előtti felszólalására Kapus Krisztián országgyűlési képviselő, polgármester válaszként azt írta, hogy felkérte Gyarmati Menyhértet a vagyonkezelő zrt. vezérigazgatóját – mint egészségügyben jártas független szakértőt – hogy külső szakértő bevonásával vizsgálják meg az aláírók felvetéseit.

Költségvetési törvénymódosítás

Az aktív betegellátás visszaállítása érdekében dr. Garai István szocialista képviselő a költségvetési törvény módosítását kezdeményezi, mégpedig azoknak az adatoknak birtokában, amelyet július 25-én dr. Matolcsy György nemzetgazdasági minisztertől kapott. Garai elmondta, a minisztérium nyilvántartása szerint az állami rendszerbe visszalépő 9552 kiskunfélegyházi magán-nyugdíjpénztári tag után mintegy 9,5 milliárd forint került az állami kasszába. Indítványozni szeretné, hogy ennek az összegnek 20 százaléka kerüljön vissza Félegyházára, mégpedig címzetten, az aktív betegellátás visszaállítására.

Vajda Piroska Költségvetési törvénymódosítás Az aktív betegellátás visszaállítása érdekében dr. Garai István szocialista képviselő a költségvetési törvény módosítását kezdeményezi, mégpedig azoknak az adatoknak birtokában, amelyet július 25-én dr. Matolcsy György nemzetgazdasági minisztertől kapott. Garai elmondta, a minisztérium nyilvántartása szerint az állami rendszerbe visszalépő 9552 kiskunfélegyházi magán-nyugdíjpénztári tag után mintegy 9,5 milliárd forint került az állami kasszába. Indítványozni szeretné, hogy ennek az összegnek 20 százaléka kerüljön vissza Félegyházára, mégpedig címzetten, az aktív betegellátás visszaállítására. A főigazgató, dr. Kovács József szerint tévedés azt gondolni, hogy a félegyházi aktív betegellátás megszűnt, csak ideiglenesen Kecskeméten állomásoznak az ágyak. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!