Közélet

2011.07.20. 16:13

Kecskeméten befellegzett a szúnyogoknak és a kullancsoknak

Az elmúlt hétvégén első alkalommal végeztek Kecskeméten légi szúnyogritkítást. Szerencsére az időjárás nem volt túl kegyes az idén a vérszívókhoz, így van esélyünk arra, hogy megússzuk az inváziót.

Pásztor Andrea

Az önkormányzat a korábbi tapasztalatok alapján – a tavalyi évihez hasonlóan – idén is 40 millió forintot különített el erre a feladatra – tudtuk meg dr. Orbán Csabától, a beruházási és városüzemeltetési osztály vezetőjétől. A szúnyogfertőzöttség felderítésében entomológus segíti a várost, az ő szakvéleménye alapján határozzák meg, mikor van szükség a beavatkozásra. 

A rovarbiológus igen egyszerű módszerrel méri fel, milyen gyakran támadnak a vérszívók az egyes területeken: egy rövid ujjú ingben kiáll, és tíz percig számolja, hány szúnyog csípi meg. Ebből az adatból lehet következtetni az óránkénti csípésszámra. Az elmúlt héten ez a szám elérte a 30-at az Árpádváros, a Hunyadiváros, a Műkertváros, a Petőfiváros, a Rákócziváros és a Széchenyiváros egyes területein, ezért vált szükségessé a kémiai irtás elrendelése. 

– A légi kémiai irtás a város teljes belterületére, összesen mintegy 3 ezer hektár nagyságú területre terjedt ki, a cél elsősorban a szúnyogok szaporodásának megelőzése volt – mondta Orbán Csaba. A repülőgépről történő irtással egyidejűleg a fertőzött területek egyes részein, öszszesen 135 hektáron földi szúnyoggyérítést is végeztettünk. 

Az idei nyár időjárása – eddig – nem kedvezett a szúnyogok szaporodásának. Tavaly a belvizek és a hirtelen felmelegedés paradicsomi állapotokat teremtett a vérszívóknak, akkor egyes területeken a 100-at is elérte az óránkénti csípésszám, ami a kémiai ritkításnak köszönhetően jelentősen lecsökkent. – Az idei szezonban remélhetőleg kevesebb szúnyogra számíthatunk, az eddigi adatok szerint jóval kisebb ráfordítás mellett tarthatjuk féken a kellemetlen vérszívók elszaporodását – mondja az osztályvezető. 

Orbán Csabától megtudtuk, hogy lakossági bejelentések alapján felmérték a város kullancsfertőzöttségét is. Az entomológus mérései alapján az Árpádváros, a Bethlenváros, a Homokbánya, a Hunyadiváros, Katonatelep, a Műkertváros és a Széchenyiváros egyes területein látta szükségesnek a védekezést, ezeken a részeken vegyszermentes irtást végeztettek. Ez azt jelenti, hogy speciális illatú anyaggal átitatott birkabőröket helyeztek ki, amelyek mágnesként vonzzák a veszélyes élősködőket, így könnyen el lehetett távolítani őket.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!