Közélet

2011.07.08. 17:44

„Jó, hogy ilyen intenzíven viszonyulnak a halászléhez!”

Két héten át vezette második bajai kosárlabdatáborát Rátgéber László a Petőfi-szigeten. Néhány hete, a rendezvény beharangozó tájékoztatóján kijelentette: tudja, hogy Baján a halászlé a legfontosabb dolog. Egy halászlévacsora előtt a mesteredző készségesen vallott az ételhez és Bajához fűződő viszonyáról, s persze a kosárlabdát sem hagyta ki.

Kubatovics Tamás

– Azt gondolom, hogy a kosárlabdához értek, a halászlét meg szeretem. Nekünk, edzőknek persze az a sorsunk, hogy valaki elmagyarázza, hogy nem értünk hozzá. Mindig ez a vége... A halászlében is óriási szakértő vagyok. Amennyit elfogyasztottam, már megengedi, hogy annak nevezzem ki magam, és azt gondolom, hogy Baja a világ központja a halászlével kapcsolatban. Azért merészkedek erről beszélni, mert én újvidéki, dél-bácskai gyerek vagyok, 27 éves koromig a Duna mellett éltem. Nekem Baja olyan, mintha otthon lennék, én ide hazajárok. Vannak barátok, vonz a környezet. Egy várost nem az épületek és a földrajzi környezet határoz meg, hanem az emberek, ezért érzem itthon magam Baján, ez a környezet elképesztő... – Nálunk a bezdáni halászlé volt az igazi, ami valójában a bajai halászlé. Én bezdáni halászlével nőttem fel – tésztával, szegedit sohasem ettünk. Esetleg Mohol, Ada, Zenta környékéről érkezők azt ehettek, de mi a bezdáni, apatini szokásokat ápoltuk. Tehát a bajai halászlén nőttem fel.

– Hamar megtanultam, hogy mit jelent a bajaiaknak a halászlé. Volt szerencsém a második halászléfőzésen részt venni, amikor a mostanihoz képest még mikrorendezvény volt. Faidt Mihály barátom hívott meg, most már mondhatom barátomnak, akkor még játékvezető volt, és rengeteg nagy csatát éltünk át. Most is itt van, jó találkozni ilyen emberekkel... Tizennyolc megnyert és 5-6 elveszített döntőm van, lehet, hogy mindet ő vezette... De visszakanyarodva a főzésre: fröccsöztünk és rengeteg halászlét ettünk... A tűzgyújtás utáni füst szenzációs, elképesztő élmény! A nyaraim a kosárlabdával telnek, kevésszer tudtam jönni. Most már díszvendég lennék, akkor sima vendégként jelentem meg. Szeretek az emberek közt mozogni, beszélgetni a főzésről. Nekem a halászlékészítésnél a segítés a feladatom, például figyelek, hogy lobogjon a tűz, arra jó az idegrendszerem. A halászlé sokaknak rutinmunka, de megvannak a fineszek, én a halászlénél lazítok, szeretem, ha van valaki, aki garantálja a minőséget. Sokat főzettem, ha egy pisztolyt a homlokomhoz szögeznének, meg is tudnám főzni... Külföldön sok halat ettünk. Moszkvában van egy magyar vendéglő, ahová elmentünk, örültem a paprikának és a halászlének, de nem voltam teljesen boldog. Törökországban máshogy használják a pirospaprikát, az ott szokásos tengeri halakat roston szeretem készíteni. Egyébként Isztambul egy abnormális hely, négy tenger halai érkeznek a piacra frissen, és öt percre laktunk onnan...

– Jó, hogy a bajaiak ilyen intenzíven viszonyulnak a halászléhez! Én is intenzíven viselkedem azzal, amit szeretek, és értek hozzá. Vidám ember vagyok, de a szakmában magamhoz a legszigorúbb. Ne legyen tévedés, Bajában rengeteg érték van, a halászlé a kirakat, az érdekesség! De nem szabad a többi értékét sem elfelejteni, sok érdekes, szép dolog van itt... Ebben a kisvárosban megőrződnek értékek, erkölcsi normák, amiket szeretek. Például lehet viccelődni, nem dominálnak annyira az egzisztenciális traumák. Vannak kertek, szomszédok, köszönnek egymásnak az emberek, van itt nyugisság, ami szükséges az életünkhöz. Mindenkinek meg van előre írva, hogy hány lépést fog megtenni az életében, ezért nem kell sietni. Ez az egész Bácskára jellemző, Újvidéken is érzékelhető. Régen a magyarok és szerbek is ugyanazt a mentalitást mutatták... 

– Én szeretem Baját. Ne feledjük, Nagy Tamásnak köszönhető, hogy itt vagyunk. Eljöttünk, megettünk egy halászlét, és öt perc alatt megegyeztünk. Ebben az országban általában az emberek beszélnek, és nem csinálnak; itt mást tapasztaltam. Semmilyen előnyöket nem kaptam, itt nincs mutyi, de van barátság. Büszke vagyok arra, amit Baján létrehoztunk. Itt magas szintű sportot láthatnak a nézők. Ma Kalasnyikovval nem lehet összeszedni sportolni annyi gyereket, mint amennyi ide eljön hozzánk a táborokba, Bajára, a kosárlabdázás városába. Amit itt csinálunk, most még hobbi, de a város is fejlődhetne belőle, én komoly nemzetközi szintet szeretnék elérni.  [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Radnóti Miklós finomat főz, irdalótudományával a mesteredző is komoly sikereket arat
[/caption]

– Sok érték van itt. Például amikor Radnóti Miki főztjét először megkóstoltam...! Az faszcinál a legjobban, hogy van benne kreativitás, nem egy robot. Nagyon becsülöm benne, hogy eltünteti a szálkákat a halból. Boldoggá tett, hogy ezt a tudományát megosztotta velem, azóta boldogan, sűrűn magyarázom, és komoly sikereket érek el. Tőle tanultam irdalni, ami egy igazi tudomány. Persze mindenkinek vannak apró trükkjei. Elárulom, ha valakinél – lehet az belföldi, külföldi – szeretnék dicsekedni egy jó halászlével, akkor ezt mondom neki: „Gyere, üljünk kocsiba, menjünk Bajára!”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!