Közélet

2011.07.08. 08:56

Helikopterről is keresik majd a parlagfüvet

Az elmúlt években – szinte zsinórban – Kecskeméten a legmagasabb a parlagfű pollenszáma, bőven meghaladva az országos átlagot. Idén várhatóan jobb lesz a helyzet, hiszen újabb 45 embert vonnak be a parlagfűirtásba egy támogatásnak köszönhetően. Többek között erről is szó esett a napokban megtartott Parlagfű, mint pusztító, betegítő rém! című szakmai konferencián a Porta Egyesület dísztermében.

Sebestyén Hajnalka

A Kecskemét és Térsége Többcélú Társulás által elnyert - parlagfű elleni védekezést szolgáló - pályázat célja volt, hogy a regisztrált álláskeresők és bérpótló juttatásokra jogosultak részére átmeneti munkalehetőséget teremtsenek. A munkaügyi központ közreműködésével júniusban kiválasztották azt a 45 főt, akiknek a feladata ebben a két hónapban a kézi irtás mellett a kapalás és a kaszalás lesz.

A fórumon elhangzott továbbá: Porta Egyesület által működtetett Pollen Pont vonalára egyre több lakossági bejelentés érkezik. Megyénk ezen a téren is élen jár: a földhivatal adatai szerint országosan a legtöbb bejelentés ebből a megyéből érkezik, tavaly megközelítőleg 900. Idén egy újdonság is várható: a Somogy megyei jó tapasztalatokra alapozva helikopteres felderítés segítheti majd a parlagfűves területek felkutatását.

A konferencián kitértek a bírságokra, felszólításokra is. A növényvédelemi igazgatóság szerint az ügyfelek mintegy húsz százaléka visszaeső, azaz szinte minden évben szerepel a „feketelistán”. A legtöbb probléma a zártkerteknél tapasztalható. A bírság befizetési arány eddig hatvan százalékos volt, ettől az évtől azonban már senki sem mentesül a bírság alól.

Természetesen vannak kivételes esetek: tavaly és idén is több terület mentesülhetett a büntetés alól az ár-és belvíz miatt. Sok esetben pedig az időseknél önkéntesek segítenek. A felszólítóleveknek is van hatása. Az önkormányzat munkatársa elmondta: a kiküldött felszólítólevelek után nagy százalékban lekaszálják a parlagfűvet.

A Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv végül alátámasztotta azt a tényt, hogy Kecskemét nagyon fertőzött terület. Pollenszáma szinte mindig a legmagasabb országos adatokhoz képest. Az allergiásokat a 10 darab/légköbméter napi pollenkoncentráció már irritálja, a 100 darab/légköbméter pedig már igen erős tüneteket vált ki. Tavaly a legmagasabb pollenszám 875 darab/légköbméter volt Kecskeméten, és 31 olyan nap volt, amikor 100 darab feletti volt az érték. Az elmúlt évek alapján a szezon kezdete augusztus első napjaiban várható.

Sebestyén Hajnalka -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!