Közélet

2011.07.12. 15:24

Csökkentették a polgármester fizetését

Kunfehértón hétfőn tették le esküjüket az időközi választáson megválasztott képviselők és a falu régi-új polgármestere. Már az alakuló ülésen is komoly viták alakultak ki. Kiderült, az egyik volt képviselő szívinfarktust kapott, annyira megviselte az elmúlt tíz hónap.

Zsámbóki Dóra

Az időközi választásokat azután írták ki, hogy a képviselők áprilisban feloszlatták a testületet. Az önfeloszlatást kezdeményező dr. Bor István képviselő azzal indokolta indítványát, hogy a testület képtelen együtt dolgozni Kovács Erzsébet polgármesterrel.

Az időközi választásokon polgármester-jelöltként induló Bor István 469 szavazattal alulmaradt vetélytársával, Kovács Erzsébettel szemben, akire 540 kunfehértói adta le a voksát. Bor még képviselőként sem jutott be a testületbe. A választást megelőző időszakban a Kunfehértóért Civil Mozgalom (KCM) nevű egyesületbe tömörülő, Kovács ellenében kampányoló képviselő-jelöltek közül viszont öt embernek – Szalai Lászlónak, Sarok Tibornak, dr. Hegyes Edinának, Harnóczi Sándornak és Huszár Zoltánnak – bizalmat szavaztak a választók. Rajtuk kívül Volovár Károly jutott be a hat fős testületbe. Ő Kovács Erzsébet híveként mutatkozott be a kampány során.

Az erőviszonyok hamar megmutatkoztak: a polgármester programjának egyhangú elfogadása után – a KCM támogatásával a testületbe jutó képviselők kezdeményezésére és szavazatai mellett – Kovács Erzsébet fizetését és költségtérítését az eddigi törvény adta maximumról lecsökkentették a törvény adta minimumra. A polgármester ezt nem tartotta „elegánsnak”. Hegyes Edina, az indítvány beterjesztője, többek között azzal indokolta a döntést, hogy a KCM spórolást ígért a választóknak. A költségcsökkentést a képviselők egyébként magukon kezdték: a település nehéz anyagi helyzetére tekintettel lemondtak tiszteletdíjukról, miként a megválasztott alpolgármester, Harnóczi Sándor sem vesz fel fizetséget munkájáért.

Az ülésen két bizottságot, a pénzügyi és községfejlesztési, valamint az ügyrendi és idegenforgalmi bizottságot állítottak fel.  Az ügyrendi és idegenforgalmi bizottságban dr. Hegyes Edina elnöklete mellett Sarok Tibor és Huszár Zoltán képviselők, valamint külsős tagként Sarok Krisztián és Czagány-Mákosné Móczár Gertrúd fog tevékenykedni. A pénzügyi és községfejlesztési bizottság személyi összetétele körül kialakult vitából a KCM képviselői jöttek ki győztesen: Szalai László elnök, Sarok Tibor és Huszár Zoltán képviselők mellett Kurgyis Gábor és dr. Bor István is külsős tag lett. Utóbbi polgármester- és képviselő-jelöltként többször elmondta: ha újra Kovács lesz a polgármester ő biztos nem fog tudni együtt dolgozni vele. Kovács kérdésére dr. Bor kifejtette: többek között azért szeretne a pénzügyi bizottságban tevékenykedni, hogy az „egységet és a békét újra helyre tegyék”.  - Megkezdtük az együttműködést, azt látom – kommentálta az eseményeket a polgármester.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Esküt tettek (balról jobbra): Sarok Tibor, Szalai László, Huszár Zoltán, dr. Hegyes Edina, Harnóczi Sándor, dr. Kovács Mária, a helyi választási bizottság elnöke, Kovács Erzsébet polgármester, Csupity Zoltán jegyző, Volovár Károly
[/caption]

Az alakuló ülés végén, a lakossági hozzászólások között Mészáros Imre, az előző testületben dolgozó képviselő elmondta: annyira megviselte az elmúlt tíz hónap, hogy szívinfarktust kapott, melyet – véleménye szerint – nagyban köszönhet Kovács vezetési stílusának. A viták lezárása és az előrelépés érdekében Mészáros a becsületesség és az igazmondás fontosságára hívta fel a polgármester figyelmét.

– Kompromisszumot kell kötni, nem szólhat arról ez a három és fél év, hogy a polgármester dolgaival foglalkozzunk. Így Kunfehértón nem lehet élni. Az emberek már nem mernek beszélni egymással, senki nem bízik senkiben, összevesznek családok, barátok – mondta el lakossági hozzászólás keretében Juhász-Vedresné Szabó Ibolya.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!