Közélet

2011.07.20. 17:20

Áram nélkül maradtak a vihar miatt

Több mint negyvenszer riasztották a kiskunhalasi tűzoltókat szerda reggeltől, amikor óriási széllökésekkel csapott le a vihar Halasra és a térségére.

Zs. D.

Az alig fél órán át tomboló fergeteg fákat és villanyoszlopokat döntött ki, de több kerítést és tetőt is megrongált. A legnagyobb gondot a villanyvezetékekre dőlt fák okozták: Kunfehértón és Balotaszálláson egyáltalán nem volt áram, illetve Kiskunhalas egyes részein is áram nélkül maradtak a lakók, de időnként térerő híján a mobiltelefonok sem működtek. Az áramszolgáltatótól délután kapott tájékoztatás szerint szinte kezelhetetlen mennyiségű jelzés érkezett hozzájuk a vihar okozta áramkimaradások miatt. – Estére mindenhol lesz áram – kaptuk az ígéretet szerda délután.

A Budapest-Kelebia vasútvonalon Pirtó és Soltvadkert között fa dőlt a pályára, így jelentős késés mellett Csengőd és Kiskunhalas között vonatpótló autóbuszok vitték az utasokat.

Az orkán erejű szélnek köszönhetően reggel fél 10 körül kritikus helyzet alakult ki Halason az 53-as főút Sóstó melletti szakaszán, ahol három nyárfa is kidőlt. Egy hatalmas fa itt is leszaggatta a villanyvezetéket és 6 villanyoszlopot rántott magával, mielőtt keresztbe elhevert volna az 53-as főúton. Az utat a mentés idejére le kellett zárni. Miután az áramszolgáltató szakemberei áramtalanították a vezetékeket, tűzoltók és civil segítők közös erővel, egy órás munkával tudták járhatóvá tenni az utat. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] A legtöbb gondot a kidőlt fák okozták
[/caption]

Szintén nyárfa dőlt a Szabó Ervin utcára. A lovaspálya kerítése mellett álló, a földből gyökerestől kifordult faóriás egy dupla beton villanyoszlopot tarolt le, illetve az utat is teljesen elzárta. A helyszínre a tűzoltók és a Városgazda Zrt. emberei délutánig, míg a vezeték áram alatt volt nem tudtak hozzáfogni a munkához. Ugyanez volt a helyzet a Tó utcán is: itt rendőrök zárták le az utat egy széthasadt és a villanyvezetékre lógó fatörzs miatt.

A Kéve utcát a tűzoltók javaslatára a lakók zárták le, mert egy óriási fa dőlésnek indult egyenesen a lakóházak, illetve egy feszültség alatt álló 24 ezer voltos villanyvezeték felé. Az utcában lakók elmondták: a vasúti átjáró mellett már évek óta kivágásra vannak ítélve a fák, eddig azonban nem történt semmi előrelépés ügyben.

Délután négy órakor a kiskunhalasi tűzoltóság híradósának elmondása szerint városszerte még 10 helyszínen várták segítségüket a lakók, ott ahol villanyvezetékekre dőltek a fák.

Az EDF DÉMÁSZ Zrt. sajtóközleményt adott ki a rendkívüli időjárási helyzettel kapcsolatban. A sajtóközlemény nagyításához kattintson kétszer a dokumentum közepére!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!