Közélet

2011.06.06. 18:02

Uborkahelyzet: csak a bizonytalanság a bizonyos

Az uborkatermesztőket nem vigasztalja, hogy már babcsírától eredeztetik a hatóságok az európai hasmenéses fertőzést. Csak Magyarországon több száz tonna eladhatatlan kígyóuborkát dobtak eddig a komposztálókba.

Miklay Jenő

A Magyarországon ezen a tavaszon termesztett kígyóuborka mintegy 80 százalékát lehetetlen értékesíteni a piacokon. A vásárlók félnek tőle. Hiába jelentették be hétfőn az EU élelmiszerbiztonsági hivatalai, hogy a járványos hasmenést a Németországban termesztett babcsíra okozta, addigra több tízmilliárd forint kár érte az uborkásokat.[caption id="" align="alignleft" width="334"] Czakó Zoltán kiskunfélegyházi gazda szerint az import uborka most is jelen van az áruházakban
[/caption]

A Bács-Kiskun megyei termesztők viszont azt mondják, semmi biztosat nem lehet tudni a piacon. Czakó Zoltán kiskunfélegyházi gazda szerint az import uborka most is jelen van az áruházakban, nehezíti  az itthoni termények értékesítését.

- Eddig körülbelül 10 tonna kígyóuborkát dobtam ki saját gazdaságomban. A fél hektár termesztői felületre vetítve ez azt jelenti, hogy lényegében értéktelenné vált a hozam jelentős része. Tapasztalatom szerint 90 százalékot esett vissza az uborka forgalma az áruházakban, de a szabadpiacon is. Innen úgy látom, az egész zöldség-ágazatot megrendítette ez a hisztérikus állapot, hiszen a más zöldségfélék fogyasztása is csökkent. A vásárlók félnek mindentől, ami összefüggésbe hozható a németországi fertőzéssel, nehéz meggyőzni az embereket arról, hogy az itthoni termények egészségesek.

A főleg dél-pest megyei gazdák alkotta Kert-Ész szövetkezet uborkatermesztői szerencsésebb helyzetben vannak. Ők ugyanis nem termesztenek kígyóuborkát.

-Uborkát évente 50 tonnát értékesítünk ez a többi terményhez képest elenyésző. Az a szerencse, hogy idén nem vetettek a gazdáink kígyóuborkát, hanem a fürtöseket, amelyek most fordulnak majd termőre és elsősorban feldolgozóknak adják el savanyúságokhoz. Ezért úgy gondoljuk, hogy bennünet nem érint annyira az uborkaválság. Halvány ez a remény, hiszen sajnos, e téren van sok rossz tapasztalata a magyarországi gazdáknak. Az uborkaügy tanúlsága: az importáru teljesen lerontja az itthoni termény hitelét is. Bármikor kipattanhat valahol Európában megint a zöldségbotrány és pár nap alatt tönkre mennek a magyar termelők - mondta el véleményét Kovács Mihály a Kert-Ész elnöke.

Magyarország mentes a fertőzéstől

A veszteség jelentős mértékét maga az agrártárca vezetője, Fazekas Sándor is jelezte tegnap. A miniszter szerint az orosz export leállítása következtében a magyarországi zöldségfélék 15 százaléka eladhatatlan. Mára összehívta az Európai Unió agrártanácsát, hogy mentsék ami még menthető. Felkérte ugyanakkor a miniszter a kereskedőket, hogy vásárolják fel a termést az uborkatermelőktől, és juttassák el a fogyasztókhoz. A miniszter szerint eredményes intézkedésnek bizonyult a másodlagos élelmiszer-ellenőrzés bevezetése, amellyel kiszűrték a gyenge minőségű élelmiszert. Magyarország ugyanis mentes a fertőzéstől - tette hozzá a tárcavezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!