Közélet

2011.06.26. 17:21

Még mindig sok a lógás

Az idei tanévben debütált az a törvényi változás mely szerint azoknak a szülőknek, akiknek a gyermeke több mint ötven igazolatlan órát gyűjtött össze, annak nem jár a családi pótlék. A hiányzó sok, az új szankcionálás hatékonyságról azonban megoszlanak a vélemények.

Szűcs Brigitta Z.

Az oktatási intézmények jelzése alapján a kalocsai iskolákban az elmúlt tanévben huszonnyolc tanköteles korú diák hiányzott igazolatlanul ötven óránál többet – tudtuk meg Bedics Andreától, Kalocsa jegyzőtől. A jegyző asszony azt is elmondta emellett tizenkilenc olyan diák nevét is nyilvántartják, akik tíz igazolatlan óránál többet begyűjtöttek.

– Tíz igazolatlan óra után az iskola jelez nekünk. Ezt követően nekem kötelességem figyelmeztetni a szülőt, hogy ha a gyermeke átlépi az ötven órás határt, akkor határozatlan időre felfüggesztjük az iskoláztatási támogatást, illetve védelem alá vehetjük a diákot. Utólag egyik diáknál sem tudta a szülő igazolni a hiányzást, de a szankcionálás sem mindenütt ért célt – tette hozzá Bedics Andrea.

Solton kevesebb ugyan a lógós diák, de a pénz megvonása és a gyermek védelembe vétele egyik esetben sem hatott a kamaszokra, nevük mellé azóta is jó néhány igazolatlan órát beróttak tanáraik a naplóba.

– Solton jelenleg tizenhárom családnál függesztettük fel a támogatást. Mivel közülük tizenkét diák rendszeres gyermekvédelmi támogatásban is részesül, ezért nekik a családi pótlékot eseti gondnok segítségével, természetben folyósítjuk. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szülő nem kapja kézhez a pénzt. Így például a vásárlásokat a gondnok felügyeletével intézheti, vagy minimum számlát kell bemutatnia arról, hogy mennyiért és mit vásárolt, a gondnok csak ezt látva fizetheti ki a számla összegét  – tájékoztat Szamekné Molnár Mónika, a solti önkormányzat munkatársa.

Mint kiderült, Solton mind a tizenhárom gyermek ugyanúgy iskolakerülő maradt a támogatás megvonása után is, mint annakelőtte, így három hónap után sehol sem volt lehetőség az elvonás felfüggesztésére. A kalocsai Dózsa György Gazdasági és Műszaki Szakközépiskolában most véglegesítik a számokat. Náluk is akadt iskolakerülő. Tapasztalataik az új törvény hatékonyságával vegyesek.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Iskola helyett édes a lógás - a most zárult tanévben a gyerekek hiányzása miatt sok családtól vonták meg a támogatást
[/caption]

– Vannak olyan családok, ahol a szülő már a tíz órás igazolatlan hiányzásról tájékoztató levél érkezését követően hatni tud a gyermekre, aminek következtében teljesen meg is szűnik a hiányzás, vagyis el sem érik az ötven órás limitet. De van egy másik gyerekcsoport is. Ezek azok a fiatalok, akire egyszerűen nem tudnak hatni a szülők. Mivel a támogatás megvonása a szülőket érinti, a diák egyszerűen tesz rá, hogy miatta kevesebb pénz kerül a családi kasszába – tájékoztatta lapunkat Vikker József, a Dózsa György középiskola igazgatója.

Az adminisztrációs terhek miatt van, ahol nem jelentenek

Az önkormányzatok tapasztalatai is azt támasztják alá, hogy kevés lógás állítható meg ezzel az új módszerrel, ugyanakkor úgy tudjuk, az ezzel járó adminisztrációs terhek miatt több olyan iskola is van megyénkben, ahol év közben nem jelentik rendszeresen a jegyzőnek a hiányzásokat. Így csak az év végi kötelező nyilvántartások kitöltésekor derül ki, hogy évközben mennyien és mennyit hiányoztak.

Iskola helyett édes a lógás - a most zárult tanévben a gyerekek hiányzása miatt sok családtól vonták meg a támogatást -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!