Közélet

2011.06.14. 17:20

Lapátfülű ragadozók Szegeden

Három lapátfülű kutya (Otocyon megalotis) született a Szegedi Vadasparkban; a száraz afrikai szavannákon őshonos kisragadozó néhány hetes kicsinyeit már a szerencsésebb látogatók is megfigyelhetik.

baon.hu

 A hatalmas fülei és törékeny testalkata miatt különleges külsejű állatok Magyarországon csak Szegeden láthatók 2009 óta. Ekkor egy testvérpár került a Tisza-parti városba a németországi Krefeld állatkertjéből. Egy év múlva a hím útra kelt, és helyére két azonos nemű egyed érkezett egy angliai állatkertből.
A nőstény és a hímek megkedvelték egymást, s ennek eredménye sem maradt el, május 16-án három kiskutya született. A kicsinyeket sokáig nem láthatták a vadaspark vendégei, hiszen a maguk ásta üregekben nevelték őket a szüleik, de ahogy telnek a napok, egyre több időt töltenek a felszínen, így némi szerencsével akár le is fotózhatók.
A lapátfülű kutya Kelet- és Dél-Afrika alacsony füvű, száraz szavannáin honos. Kisebb családokban él, amelyek a szülői párból, illetve utódaikból állnak. Kevésbé védik területüket, így néhol több család is élhet egymás közvetlen szomszédságában.

A forró időszakban csak éjszaka, máskor nappal is aktívak. A hőség elől maguk ásta vagy más állatok által vájt, majd elhagyott üregekbe vonulnak vissza. Az üregeknek több bejárata és kamrája, valamint néhányméteres alagútja is van.
A három-öt kilogrammos állatok főleg rovarokkal, kisebb gerincesekkel táplálkoznak, a természetben kedvenc eledelük a termesz. Talán a rovarevő életmódnak köszönhető, hogy a lapátfülű kutya az egyik legtöbb - akár negyvenhat-ötven - foggal rendelkező emlős.

Az 50-60 centiméteres testű, 30-35 centis farokhosszúságú, szürkés bundájú állatok támadóik elől könnyen el tudnak menekülni, nemcsak azért, mert gyorsan futnak, hanem azért is, mert úgy tudnak irányt változtatni, hogy sebességükből alig veszítenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!