Közélet

2011.06.10. 16:06

Homokhátsági vízgazdálkodás: a téma továbbra is aktuális

A Kecskeméti Főiskolán szervezte idei szakmai ülését a Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetsége (VTOSZ) tegnap. A XIII. vízitársulati környezetvédelmi napot közel hatvan, a Vízgazdálkodás a Homokhátságon témában érintett szakember kísérte figyelemmel.

Popovics Zsuzsanna

A tanácskozást Prof. Lévai Péter, a főiskola kertészeti karának dékánja nyitotta meg, utalva rá, hogy bár a vízgazdálkodás évek óta visszatérő téma a Duna–Tisza közi régióban, aktualitása változatlan, nem utolsó sorban a homokhátsági kertészetek gazdaságos vízfelhasználását illetően. A vízvisszatartás vízháztartási jelentőségét ecsetelve dr. Ligetvári Ferenc VTOSZ elnök kiemelte a meglévő vízkészletek hasznosításának fontosságát, a termőföldek szennyvízzel való öntözésének gazdasági hozadékát, a vizes élőhelyek utánpótlásának szükségességét. Vízitársulatok a Homokhátság vízgazdálkodásának javításáért címmel Fehér Ferenc, a VTOSZ ügyvezető elnöke tartott korreferátumot.

A Kiskunságban korábban végbement és a jövőben tervezett vizesélőhely rekonstrukciókról dr. Boros Emil, a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatója tájékoztatta a jelenlévőket. Vezetésével délután terepen is betekintést nyerhettek a Bugac térségében megvalósuló környezetvédelmi munkálatokba a tanácskozás résztvevői. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!