Közélet

2011.06.03. 14:41

Gyorsforgalmi: az M44-est unokáink sem fogják járni?

Néhány évvel ezelőtt indította el az M44-es munkacsoportot Lezsák Sándor országgyűlési képviselő az érintett települések polgármesterei, országgyűlési képviselői és megyei közgyűlési elnökei részvételével. A napokban újabb összejövetelt tartottak, hogy megbeszéljék a legszükségesebb teendőket.

Szentirmay Tamás

Felföldi Zoltántól, Lakitelek polgármesterétől megtudtuk: a jelenlévők tájékoztatást kaptak arról, hogy áll az út előkészítése. Három szakaszra osztották fel az utat, mind a három rész más-más szakaszban van. A legelőrehaladottabb állapotban a Tiszakürt és Kondoros közötti szakasz van, ahol már a kisajátítások is megkezdődtek, bár ezt az elmúlt év tavaszán leállították. Ehhez képest még környezetvédelmi engedélyezési szakaszban áll a Kecskemét-Tiszakürt és a Kondoros-Békéscsaba közötti szakasz.

A megbeszélésen megfogalmazódott, hogy minél hamarabb épüljön meg az M44-es négy sávos gyorsforgalmi út, és legalább az előkészítés befejezésére legyen meg a pénz. Az egyik tervező szerint, amennyiben most minden rendelkezésre állna, akkor leghamarabb öt év múlva lehetne kész az út. Ez azonban nem lehetséges. Egyes vélemények szerint, akár tíz, vagy tizenöt évbe is beletelik, mire megépülhet a Kecskemét-Békéscsaba közötti új 44-es.

– Az már tény, hogy a Tiszán egy új hidat fognak megépíteni – árulta el Felföldi Zoltán. Nekünk ezzel kapcsolatban az lenne a kérésünk, hogy minél kevesebb területet vegyen igénybe ezen a szakaszon. A természetvédelmi hatóság álláspontja viszont az, hogy a jelenlegi tiszaugi híd mellett valósuljon meg a négysávos híd. Ez azt jelentené, hogy indokolatlanul 1,3 kilométerrel megnövelné a nyomvonalat, mintha egyenesen menne át a folyón. Lakiteleknek ez a legjobb mezőgazdasági és vadeltartó területeit érintené, és venné ki a termelésből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!