Közélet

2011.06.14. 07:37

Elmaradt a szegedi képviselet Darmstadtban

dén először nem állított standot Szeged Darmstadtban, ahol hagyományosan minden évben megrendezik azt az erdőbejárást, ahol a német település összes testvérvárosa bemutathatja kulturális, gasztronómiai különlegességeit.

szegedma.hu

A városházán azt mondák, hogy a darmstadtiak kérték, hogy idén maradjon távol Szeged. A helyszínen viszont úgy tájékoztatták a Tisza-parti delegációt, a szegedi polgármesteri hivatalból azt az információt kapták, hogy az új bizottsági struktúra miatt késte le Szeged a jelentkezési határidőt, írja a szegedma.hu.

Városunkat Gyimesi László (Fidesz-KDNP) külügyi tanácsnok és Farkasné Pocsai Blanka (Fidesz-KDNP), az oktatási bizottság elnöke képviselte. Bár a delegációt a városházi hivatal tájékoztatta, hogy Szeged nem képviselteti magát standdal Darmstadtban, a helyszínen azonban a szervezők kezdték el faggatni őket az okokról.

„Darmstadtban egy héttel ezelőtt a hagyományos, úgynevezett Grenzgangon vettünk részt. Ez egy határbejárás. Minden évben a helyi polgárok körbejárják a város környéki erdőket, régebben így ellenőrizték a határköveket, ma már ez egy turisztikai rendezvénnyé nőtte ki magát. Ezen a közel tíz kilométeres túrán minden testvérváros felépít egy standot, ahol az adott település mutatkozik be a rá jellemző termékeivel. A rendezvényen húsz éven keresztül ott volt Szeged is, idén először nem. Minket a kiutazás előtt tájékoztatott a hivatal, hogy idén nekünk nincs standunk, amit azzal indokoltak: darmstadtiak kérték, hogy ne legyen. A helyszínen viszont azzal szembesültünk, hogy tőlünk érdeklődtek a távolmaradásunk okáról. A helyi kapcsolattartó közölte velünk, azt a tájékoztatást kapta Szegedről, hogy a bizottsági struktúra megváltozása miatt sokkal nehezebben haladnak az ügyek, és ezért nem döntött idejében Szeged arról, hogy legyen stand vagy ne, így lekéste a határidőt. Megjegyzem: a bizottságoknak semmi közük a szervezéshez, azt a hivatal intézi. A következő közgyűlésen természetesen megkérdezem majd, hogy mi a valódi oka a távolmaradásnak” – nyilatkozta portálunknak Gyimesi László. „Ettől eltekintve nagyon jól sikerült a kiküldetés. Szeged nevében megköszöntük Walter Hoffmann polgármester úrnak az elmúlt években a testvérvárosi kapcsolatért kifejtett munkáját, illetve megismerkedtünk Darmstadt megválasztott – még be nem iktatott – új polgármesterével Jochen Partsch úrral.”

Felkerestük Solymos László (MSZP) alpolgármester is, hogy érdeklődjünk a távolmaradás okáról. „Darmstadt városával kiváló testvérvárosi kapcsolatot ápol Szeged. Az idei évben a Szeged napja kapcsán bonyolított hídi vásáron testvérvárosunk gazdasági megfontolásokból nem állított standot, a várost egyedül az alpolgármester képviselte. Ezek után kollégáim tájékoztatása szerint azt kérték, hogy Szeged az idén ne csináljon ‘prezentációt’ a Grenzgangon. Azt jelezték, hogy legfeljebb kétfős hivatalos küldöttséget várnak Szegedről erre az alkalomra” – írta levelében az alpolgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!