Közélet

2011.04.15. 21:55

Szelektíven vagy vegyesen? – Már nem ez a kérdés

Hazánkban talán nincs olyan ember, aki mára ne tudná, mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés. Az ovisok kívülről fújják az erről készült dalokat, a felnőttek hosszas vitát folytatnak róla, miért is nélkülözhetetlen a fenntartható fejlődés, valahogy mégis mintha csak jelszavakban létezne. Kecskeméten idén helyezik új alapokra a szelektív hulladékgyűjtést, közben pedig kormányszinten gyökeres változtatásokat terveznek.

Pásztor Andrea

A hírös városban már 2001-ben megkezdődött a szelektív hulladékgyűjtés előkészítése. Ebben az évben csatlakozott a város – 47 másik önkormányzattal együtt – a Brüsszel által támogatott Duna–Tisza közi nagytérségi beruházáshoz, amely Cegléd gesztorságával valósult meg. A 6,5 milliárdos beruházás – ebből 4,4 milliárd a szelektív hulladék – keretében Kecskeméten hulladékválogató mű épült, 49 hulladékszigetet és két hulladékgyűjtő udvart, Nagykőrösön pedig egy komposztáló üzemet hoztak létre a szelektív hulladékgyűjtésre. Hosszadalmas huzavona után tavaly nyáron kötötték meg a működtetési szerződést az Alföld Konzorciummal, amelynek képviselője a Hírös Hulladékgazdálkodási Kft. Jelenleg folyamatban van a hatósági engedélyek beszerzése. 

Az ISPA projekttől függetlenül a Városgazdasági Kft. 2004 májusában önerőből indította be a szelektív gyűjtést, később az önkormányzat évente 15-20 millió forintot fordított erre a célra. – Jelenleg 28 gyűjtősziget van a városban – mondja Szászné Jarábik Anna, a Városgazdasági Kft. újrahasznosítási előadója. – Kezdetben voltak problémák, egyes helyeken illegális lerakónak tekintették a gyűjtőhelyeket, és sokszor nem a megfelelő szemét került az edényzetekbe, de tapasztalataink szerint a lakosság többsége igényli és él is ezzel a lehetőséggel. Tavaly csatlakoztunk az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft.-hez, és ennek a zárt rendszernek a tagjai számára adjuk el a műanyagot, a papírt és az üveget is.

Április 15-étől azonban, ha a Hírös Hulladékgazdálkodási Kft. megkapja az ehhez szükséges engedélyeket, az egész Duna–Tisza közi nagytérségben ők látják majd el a szelektív hulladékgyűjtés feladatait. – Összesen 40 engedélyt kellett beszereznünk, ezek közül már csak a hulladékgyűjtő edényekre vonatkozó hiányzik – mondja Rudics Ákos, a Hírös Hulladékgazdálkodási Kft. igazgatója. – Előreláthatóan április közepéig megérkezik a szükséges engedély, jogerőre emelkedik, és 2011 első félévében Kecskeméten is elkezdhetjük a munkát. Terveink szerint két éven belül a háztartások 80 százalékát be tudjuk vonni a szelektív hulladékgyűjtésbe, az otthon keletkezett szemétnek pedig 50 százalékát tudjuk hasznossá tenni.

Az ISPA keretében két hulladékudvart alakítottak ki Kecskeméten, ahol ingyenesen leadhatja a lakosság a veszélyes hulladékot, a megtisztított újrahasznosítható anyagokat pedig a Kisfáin épült válogatócsarnokban veszik át. A családi házak lakóinak ugyanakkor ezután egyénileg elkülönítve kell gyűjteniük a háztartási hulladékot. – Reményeink szerint ezzel nem lesz gond, hisz a családi házas övezetben eddig is törekedtek arra, hogy tisztán tartsák környezetüket – vélekedik Szemereyné Pataki Klaudia alpolgármester. – A problémát a társasházak és a lakótelepi panelházak jelentik, ahol a szelektív hulladékgyűjtés feltételei sok helyen nem állnak rendelkezésre, pl.: nincs zárható tároló, a konténerek közterületen állnak. Ezért keressük a megoldási lehetőségeket, javaslatokat, esetleg pályázati forrásokat, hogy ezeken a lakóhelyeken is megoldódjon ez a probléma. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Válogatott hulladék kerül a kecskeméti szigetekről az udvarra
[/caption]

Mindezek mellett egy váratlan fordulattal is számolnia kell a városvezetésnek. Az ISPA megteremtette a feltételeit annak, hogy 49 szigeten gyűjtsék a szelektív hulladékot, közben pedig kormányzati szinten új szisztéma bevezetését fontolgatják. Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár március elején beszélt arról, hogy a kormány felszámolná a hagyományos szelektív hulladékgyűjtő szigeteket, és új rendszert alakítana ki. Az önkormányzat kérdéseket fogalmazott meg a minisztérium felé a nyilatkozattal kapcsolatban, egyelőre várják a választ. Az ISPA-pályázat azonban köti a várost az eredeti koncepcióhoz, a 49 gyűjtőszigethez és a két hulladékudvarhoz ezért nem nyúlhatnak. – Lidköpingben, svéd testvérvárosunkban a teljes távhő szolgáltatást szemétégetésből valósítják meg, fejlett technológiájuknak köszönhetően nincs károsanyag kibocsátás – hangsúlyozza az alpolgármester. – Ők a szelektív hulladékgyűjtésnek arra a szintjére jutottak, hogy már vásárolniuk kell a szemetet, a fűtés biztosításához. Mi ettől egyelőre messze állunk, nem elég az infrastruktúra megteremtése, a fejekben is végbe kell mennie a változásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!