Közélet

2011.04.21. 14:44

Ne öljük meg a húsvéti nyuszit!

Ugye ön sem szeretne szenvedésre vagy halálra ítélni ártatlan, bolyhos kis állatokat? Ne vásároljon élő nyuszit, kiscsibét húsvétra gyermekének, más módon is örömet szerezhet neki!

baon.hu

Az ünnepek előtti hónapokban országszerte növekszik a nyúltermelés. Szórólapok, hirdetések buzdítanak minket nyuszik és kiscsibék vásárlására. Ilyenkor gyakran felelőtlenül vásárolnak az emberek élő állatot ajándékba. Megfeledkeznek róla, hogy a tapsifülesekről később gondoskodni is kell, az etetés és a takarítás pedig általában csak az első napokban izgalmas feladat a gyerekek számára. Az édes kis szőrgombóc nagy gondot okozhat a családnak, érdemes ebbe bele gondolni még a vásárlás előtt. Az állat etetése mellett a lakást piszkító szőrzettel és a nem éppen kellemes illattal is számolnunk kell, emellett az élő állat szőre vagy tolla allergiás tüneteket is kiválthat a családtagoknál.

Az óvodában, iskolában lévő csemeték elől a szülők sok esetben levágásra ítélik, a szemétbe dobják vagy egyszerűen szélnek eresztik a "fényét vesztett" húsvéti ajándékot. A humánus módon vadasparkba leadott húsvéti nyuszik egy része vadállatok elemózsiájaként is végezheti.

Ha nem szeretnénk a húsvéti nyuszik gyilkosaivá válni, gondolkodjunk felelősségteljesen, nézzük meg, hogy valóban szívesen tartanánk-e állatot a lakásban, és a későbbi években hogyan fognak ettől megváltozni hétköznapjaink. Például mi lesz jövő húsvétkor vagy nyaralás alatt? És gondoljuk át azt is, milyen sors jutna a családunkban a választott állatnak. Ne dőljünk be a kereskedőknek, amikor azt mondják, semmi gond nem lesz ezzel a nyuszival! Ha nem vagyunk biztosak az állat további sorsát illetően, akkor NE vásároljunk ajándékként élő állatot sem húsvétra, sem más ünnepi alkalmakra!

Ha már meg is vásárolta valaki az ajándéknak szánt kisállatot, és csak ezután eszmél rá, mit is vett a nyakába, semmiképpen ne eressze szélnek, és ne is dobja a szemétgyűjtőbe. Célszerű kertes házba, állatvédelmi telepre elajándékozni a húsvéti nyuszit, kiscsibét. Ne felejtsük el, hogy minden háziállatért az ember (az állat közvetlen megvásárolója, az állat gazdája) tartozik felelősséggel. Ha pedig nem bánunk megfelelően az állatokkal, bűncselekményt követünk el.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A gyerekeknek az is elég, ha a vadaskertben dédelgetik a nyuszikat
[/caption]

Ne licitáljunk internetes oldalakon sem élő állatra! – figyelmeztet az Orpheus Állatvédő Egyesület. Az egyik magyar portálon 500 forintról indulnak a licitek az élő nyulakra. Ha valaki online vásárol állatot, akkor már maga a szállítás is állatkínzásnak minősülhet, ha az átvétel nem személyesen történik.

Ha mégis szeretné, hogy gyermeke élő nyuszit dédelgethessen húsvétkor, inkább látogassanak el a vadaskertbe, ahol kedvükre szeretgethetik a hosszúfülűeket, utána viszont nem nekik kell összetakarítaniuk a nyúlbogyókat. Néhány méretes csokinyuszi vagy plüssfigura, és máris boldoggá tettük számukra az ünnepeket. És az igazi nyuszik is megúsznák ép bőrrel a húsvétot…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!