Közélet

2011.04.29. 21:31

Mi lesz a megyei önkormányzatokkal?

Beváltak és jól működnek a megyei kormányhivatalok – jelentette ki dr. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter Kecskeméten tartott sajtótájékoztatóján. Hozzátette: nem fogják államosítani az önkormányzati rendszert.

Hraskó István

A miniszterelnök-helyettes pénteken megyebeli polgármesterekkel, a megyei közgyűlés elnökével és a kormányhivatal szakigazgatási szerveinek vezetőivel folytatott eszmecserét a közigazgatásban várható változásokról, így a járási kormányhivatalok jövő év elejei megalakulásáról. 

– A közigazgatási reform alapvető célja, hogy a polgárok minél könnyebben jussanak hozzá magasabb szintű szolgáltatásokhoz, ügyintézéshez – mondta Navracsics. Az elégedettség hangján beszélt a január elseje óta működő megyei kormányhivatalokról, így a dr. Kerényi János vezette szervről is, melyet szavai szerint „gyakorlatilag a nulláról kellett felépíteni”.  Mint elhangzott, az új alkotmány bővítette a négy hónapja beindult kormányhivatalok feladatkörét, melyek gazdasági felügyelettel is bírnak majd az önkormányzatok felett: bizonyos esetben csak a hozzájárulásukkal vehetnek fel hitelt a települések. Navracsics Tibor hozzátette: számítani lehet az államigazgatás további fokozott szerepvállalására. – Ez nem jelentheti az önkormányzati rendszer államosítását. Partneri viszonyra van szükség a kormányhivatalok és az önkormányzatok között, együtt kell megvalósítaniuk az igazgatási feladatokat – jelentette ki.

A miniszter szerint az Országgyűlés várhatóan az év második felében fogja tárgyalni az önkormányzati törvényt, más sarkalatos törvényekhez hasonlóan. Arra nem kívánt konkrétan kitérni, hogy például milyen feladatok, intézmények maradnának a megyei önkormányzatok hatáskörében. 

– Az oktatás és az egészségügy területén komoly szakmai viták folynak az állam szerepvállalásáról. Még túl sok opció van, a felek más-más megoldások mellett érvelnek, ezért nem tudok végleges választ adni. A Belügyminisztérium, a szakértők és az önkormányzati érdekképviseletek között zajlik az egyeztetés, nem akarom ezt befolyásolni. Úgy gondolom, hogy a megyei önkormányzati szint ugyanúgy fontos, mint az államigazgatási szint, tehát valós feladatokat kell ellátnia a jövőben is – vélte Navracsics Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!